Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a încercat să motiveze de ce țara sa nu trimite rachete Taurus, cu rază lungă de acțiune, în Ucraina. Acesta a declarat că militarii ucraineni ar avea nevoie de asistența directă a celor germani, care ar trebui desfășurați pe front, “așa cum fac britanicii și francezii”. Oficialul a adăugat că, dacă ar urma exemplul Marii Britanii, Germania ar deveni un “participant la război”.

Tobias Ellwood, fostul președinte al comisiei de apărare din Camera Comunelor a Parlamentului Britanic, a transmis că Scholz a făcut un “un abuz flagrant de informații, conceput deliberat pentru a distrage atenția de la reticența Germaniei de a înarma Ucraina cu propriul sistem de rachete cu rază lungă de acțiune. Acest lucru va fi, fără îndoială, folosit de Rusia”. Un politician german din partidul CDU, aflat în opoziție, a catalogat afirmațiile ca fiind “total iresponsabile”. În plus, surse militare au declarat pentru The Telegraph că există îngrijorări legate de securitatea personalului britanic din Ucraina.

Până acum, se știa că britanicii furnizează ucrainenilor informații despre țintele rusești, dar nu era clar până în ce punct merg cu acordarea sprijinului. După dezvăluirea lui Scholz, guvernul britanic a anunțat că are un “număr mic” de soldați desfășurați în interiorul Ucrainei.

Analiștii consideră că declarația lui Scholz trădează neîncrederea pe care o are în ucraineni și temerea că furnizarea rachetelor Taurus ar putea crea contextul favorabil escaladării conflictului. Fabian Hoffman, cercetător la Oslo Nuclear Project: “Scholz este absolut speriat de faptul că oricare dintre aceste rachete Taurus ar putea fi folosite într-un atac împotriva unei ținte sensibile din punct de vedere politic, fie în Ucraina, fie în Rusia. Pur și simplu, capacitatea teoretică de a lovi ținte până la Moscova cu sisteme de arme germane creează un blocaj în mintea cancelarului”.

Totuși, experții spun că Germania ar putea depăși aceste temeri legate de loviturile care ar putea duce la escaladarea conflictului prin pre-programarea rachetelor Taurus. SUA, de pildă, au instalat un software de geoblocare pe lansatoarele de rachete HIMARS, care împiedică Armata Ucraineană să lovească ținte din interiorul Rusiei.

Rachetele Taurus sunt mai sofisticate și au o rază mai lungă de acțiune decât cele britanice Storm Shadow și franceze Scalp. Ele pot lovi cu ușurință ținte considerate sensibile, cum ar fi Moscova sau podul Kerch care leagă Rusia de Crimeea.

Sursă: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday