Datele au fost strânse și analizate de Asociația Europeană de Pompe de Căldură (EHPA) și se bazează pe informațiile colectate din 14 state europene. Conform acestora, vânzările au scăzut în 2023 cu 5%, față de 2022, an în care Rusia a atacat Ucraina și prețurile gazelor au crescut puternic.

În acest context, șeful EHPA a cerut UE să pună în aplicare măsurile (promise) prin care producția să crească și instalarea pompelor de căldură în clădirile publice să fie încurajată. Vânzările pompelor de căldură au scăzut anul trecut cu 36% în Italia, 42% în Finlanda și 46% în Polonia, deoarece gazele s-au scumpit, iar Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință. În unele țări, guvernele au redus stimulentele financiare pentru cei ce vor să-și instaleze astfel de echipamente, scrie The Guardian.

În alte țări, cum este Marea Britanie, vânzările au crescut cu 4%, iar în Germania cu aproape 60%. Experții pun această situație pe faptul că unele comenzi au fost plasate încă din 2022, dar au putut fi onorate abia în următorul an.

Comisia Europeană și-a propus să instaleze aproximativ 60 de milioane de pompe de căldură până la sfârșitul deceniului. Totuși, ținând cont de ritmul instalărilor, probabil că va putea atinge doar borna de 45 de milioane, atrage atenția un analist din domeniu.

Pompele de căldură sunt de trei până la cinci ori mai eficiente din punct de vedere energetic decât centralele pe gaze, dar costă mai mult. Agenția Internațională pentru Energie le prezintă ca “tehnologie centrală în tranziția lumii către o încălzire sigură și durabilă a locuințelor”. În prezent, ele satisfac doar a zecea parte din nevoia de încălzire a clădirilor, la nivel global.

Sursă: The Guardian

Foto: Sebalos | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday