La Tiraspol a avut loc astăzi un congres al deputaţilor transnistreni de toate nivelurile, un for convocat doar în situaţii excepţionale. În rezoluția adoptată miercuri, politicienii separatiști invocă constrângeri fiscal-vamale care ar fi fost impuse Tiraspolului de guvernul de la Chișinău și au solicitat ajutorul Rusiei pentru a proteja regiunea. De menționat, Vladimir Putin are programat un discurs pe 29 februarie, în fața Adunării Federale a Rusiei, iar unul dintre scenariile luate în calcul era ca astăzi separatiștii din Transnistria să ceară alipirea la Federația Rusă.

Tiraspolul acuză Republica Moldova că ”a lansat un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat condițiile pentru un deficit bugetar de milioane de dolari. Moldova încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale”.

În rezoluția adoptată se mai vorbește și despre suveranitatea Transnistriei, ca o condiție ”fundamentală pentru protejarea identității unice, precum și a drepturilor și libertăților fundamentale ale poporului nostru multinațional, consacrate în principiile de bază ale dreptului internațional și în prevederile Cartei ONU”.

Prin urmare, conducerea Tiraspolului reunită în cadrul celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului din Transnistria a decis:

  • Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu o cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.
  • Să se adresează Secretarului General al Națiunilor Unite cu solicitarea de a lua în considerare drepturilor inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a stopa încălcarea de către Moldova a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocări care duc la o escaladare a tensiunii.
  • Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul ”5+2”.
  • Să facă nu apel către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu scopul de a influența conducerea Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.

Sursă: Novosti PMR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday