Șase persoane ce dețin informații pe această temă au declarat sub protecția anonimatului pentru Reuters că, până acum, Iranul a furnizat Rusiei aproximativ 400 de rachete, dintre care o mare parte sunt rachete din clasa Fateh-110, care include arme balistice cu rază scurtă de acțiune. Acest tip de proiectil poate lovi ținte la distanțe cuprinse între 300 și 700 de km.
Livrările au început în primele zile ale lunii ianuarie, după ce Teheran și Moscova au încheiat un acord la finalul anului trecut, după mai multe întâlniri ale oficialilor celor două țări, atât pe teritoriul Rusiei, cât și pe teritoriul Iranului. Un oficial militar iranian a declarat, în condiții de anonimat, pentru Reuters, că cel puțin patru transporturi au avut loc de la începutul acestui an, iar altele vor urma în săptămânile viitoare.
Un alt oficial iranian de rang înalt a precizat că o parte dintre rachete au fost trimise în Rusia pe cale maritimă, prin Marea Caspică, în timp ce restul au fost transportate cu avionul. “Vor exista mai multe transporturi. Nu există niciun motiv pentru a ascunde acest lucru. Avem voie să exportăm arme către orice țară dorim”, a declarat oficialul anonim de la Teheran.
Restricțiile impuse Iranului de Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce privește exportul de drone, rachete și alte tehnologii, au expirat în luna octombrie. Cu toate acestea, SUA și UE au menținut sancțiunile legate de programul de rachete balistice al Teheranului, pe fondul preocupărilor legate de exportul acestora către grupările teroriste din Orientul Mijlociu și către Rusia.
La sfârșitul anului trecut, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat că Washingtonul se teme că Iranul va furniza Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, pe care să le folosească în ofensiva din Ucraina. Un oficial militar ucrainean a declarat, de asemenea, pentru Reuters, că Kievul nu a remarcat nicio utilizare de către Armata Rusiei a rachetelor balistice iraniene în Ucraina.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.