Deși cauza morții lui Aleksei Navalnîi este încă anchetată, este clar ce i-a provocat decesul: dușmănia lui Vladimir Putin. De ani de zile, cei doi au fost implicați într-o bătălie brutală, care era puțin probabil să se termine fără dispariția unuia, scrie Politico într-o analiză.

La doar o zi după ce a participat la un termen de judecată, unde a glumit și părea vioi, a fost făcut anunțul că bărbatul în vârstă de 47 de ani s-a prăbușit brusc, în timpul unei plimbări în incinta penitenciarului, și a murit. Dispariția sa marchează sfârșitul unei ere în istoria post-sovietică a Rusiei și pune o piatră de mormânt experimentului democratic de scurtă durată din Rusia.

Popularitatea lui s-a datorat faptului că nu s-a ferit să-l atace direct pe Vladimir Putin și pe apropiații săi, într-un stat care persecută formele reale de opoziție. Navalnîi și echipa sa s-au specializat în anchete despre decăderea și corupția din rândul elitei ruse, dezgropând o lume dominată de nepotism, palate și avioane private. Chiar și cu el în închisoare, a existat sentimentul unei opoziții față de “domnia” lui Vladimir Putin. Fără Navalnîi, tranziția lui Vladimir Putin către invulnerabilitatea politică totală este asigurată, cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale, în care nu are un contracandidat real, motiv pentru care este deja considerat câștigător.

Aleksei și-a început activitatea ca avocat, apoi și-a deschis un blog unde scria materiale pe tema corupției, iar transformarea sa într-un vocal adversar al Kremlinului a reflectat alunecarea Rusiei către autoritarism. În 2011 și 2012, după ce Putin a fost reales președinte al țării, Navalnîi a reușit să scoată în stradă zeci de mii de oameni nemulțumiți de procesul electoral și de clasa politică a țării. Potențialul său de amenințare reală la adresa lui Putin s-a văzut cel mai mult în 2013, când a atras mai mult de un sfert din voturile pentru Primăria Moscovei. Din acel moment, el a încercat, constant, să fie un ghimpe în coasta liderilor politici de la Kremlin.

 2013

Metodele de a-l reduce pe Navalnîi la tăcere s-au schimbat, în măsura în care acesta devenea din ce în ce mai popular și mai important. Publicațiile sale au fost interzise de către autorități, i-au fost deschise dosare pentru delapidare, ceea ce i-a adus și o primă condamnare, dar cu suspendare. Înainte de alegerile prezidențiale din 2018, el și echipa sa au înființat o rețea de birouri de campanie, un proces nemaivăzut în Rusia post-sovietică. Deși i-a fost interzis să participe la alegeri, a continuat să își exercite, într-un fel sau altul, influența asupra clasei politice. După alegerile locale din Moscova, anul 2019 semăna din ce în ce mai mult cu 2011-2012: scrutinele au fost fraudate, activiștii erau încarcerați, iar lumea ieșea în stradă. Kremlinul și-a intensificat represaliile, iar mitingurile s-au oprit.

În vara anului 2020, s-a înregistrat punctul culminant al tentativelor de intimidare a opozantului. În timpul unei curse aeriene de la Tomsk, Siberia, la Moscova, acesta și-a pierdut cunoștința. După două zile de comă, a fost transferat la un spital din Berlin, unde medicii au stabilit că a fost otrăvit cu novichok.

August, 2020

Pe parcursul carierei sale, a intrat de mai multe ori în conflict cu alți reprezentanți ai opoziției fragmentate și instabile a Rusiei. Totodată, s-a confruntat cu critici din cauza strategiilor sale și a opiniilor naționaliste, uneori chiar xenofobe, rămânând ambivalent cu privire la viitorul Crimeei, anexată de ruși de la ucraineni în 2014. În ciuda tuturor acestor aspecte, otrăvirea sa i-a consolidat statutul de principal reprezentant al opoziției.

Februarie, 2021

În 2021, după mai multe luni de tratament, a luat decizia de a se întoarce în Rusia, unde a fost imediat arestat sub pretextul că a încălcat prevederile unei eliberări condiționate. În încheiere, Politico scrie că Navalnîi a determinat, întotdeauna, Kremlinul să-și arate adevărata față, iar odată cu moartea sa, masca democrației a dispărut. Pentru mulți ruși, odată cu Navalnîi, va fi îngropată ultima licărire de speranță a democrației. Acestora le va rămâne mesajul pe care l-a dat chiar Aleksei, când a fost întrebat ce rămâne de făcut dacă-și va pierde viața: “Dacă mă vor omorî, înseamnă că suntem deosebit de puternici, pentru că au luat decizia să scape de mine. Așa că trebuie să folosiți această putere și să nu renunțați!”

Moscova, februarie 2024

Astăzi, Kira Yarmish, purtătoarea de cuvânt a organizației înființate de Aleksei Navalnîi, a declarat că echipa și familia acestuia au fost informate oficial de producerea decesului, pe data de 16 februarie, la ora 14:17. Potrivit informării primite, trupul neînsuflețit a fost preluat din colonia penitenciară Salekhard de către o comise de anchetă. În numele familiei, Yarmish a cerut predarea imediată a trupului lui Navalnîi și a declarat că viziunea acestuia va fi dusă mai departe.

La fel ca liderii țărilor occidentale, și organizația îl consideră pe Vladimir Putin direct responsabil de deces: “L-a ucis, așa cum a încercat în 2020, când a fost otrăvit cu novichok”. La vremea respective, Putin a negat orice implicare și a spus că, dacă operațiunea ar fi fost opera Kremlinului, ar fi fost dusă la capăt.

Analiza integrală pe Politico

Foto: Julia Kuznetsova, Sheila Fitzgerald1/Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday