Experții consultați de The Guardian au explicat că se așteaptă ca luna aceasta să devină cel mai călduros februarie din istorie, din cauza unui cumul de factori, printre care încălzirea fără precedent a oceanelor și o iarnă neobișnuit de caldă generați de efectele schimbărilor climatice, dar și de fenomenul natural El Niño. Preconizările unui februarie cu temperaturi record vin după ce toate lunile anterioare, din ianuarie și până în mai, au înregistrat cele mai mari temperaturi de până acum.

The Guardian scrie că la jumătatea celei mai scurte luni a anului nivelul temperaturii a devenit atât de ridicat încât experții sunt nevoiți să intre pe un nou teritoriu pe care nu îl înțeleg pe deplin. Situația este, conform acestora, cea mai gravă la nivelul suprafeței mărilor, unde temperatura a crescut la indici fără precedent într-un ritm care nu poate fi explica, ceea ce scoate în evidență faptul că omenirea nu este pregătită pentru astfel de lucruri.

Deși prevăzuseră unele creșteri de temperatură, cercetătorii au fost totuși luați prin surprindere de nivelurile înregistrate. Acum se așteaptă ca martie să bată recordul de temperatură a oceanelor din luna august 2023, fiind cu până la 0,2 grade Celsius peste aceasta. Prima lună de primăvară este, de obicei, cea mai caldă perioadă a anului pentru oceane, deoarece în emisfera sudică atunci este vara târzie, iar multe dintre marile oceane ale lumii se află acolo.

“Amplitudinea cu care recordurile anterioare ale temperaturilor de la suprafața mării au crescut în 2023 și acum, în 2024, depășesc așteptările, iar înțelegerea motivului pentru care situația arată astfel face obiectul cercetărilor în curs.” a spus dr. Joel Hirschi cercetător la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie.

Previziunile experților sunt făcute, având în vedere nivelurile de temperatură înregistrată în ultimele două săptămâni. Astfel, pe baza acestora, se așteaptă ca februarie să depășească cu două grade Celsius media preindustrială. Având în vedere modelele climatice din anii anteriori, acesta ar trebui să fie vârful încălzirii, determinat de manifestarea fenomenului El Niño, urmând ca ulterior temperatura să înceapă să scadă pe măsură ce fenomenul opus, La Niña, îi ia locul. Totuși, cercetătorii avertizează că, în ultima perioadă, comportamentul climei a devenit tot mai neregulat și mai greu de prognozat, astfel încât este din ce în ce mai dificil ca previziunile să se bazeze pe modelele înregistrate anterior. 

Temperaturile înregistrate de la începutul lunii februarie, în întreaga lume, au surprins experții prin faptul că au fost depășite numeroase recorduri stabilite anterior. Concret, Marocul a avut 12 stații meteo care au înregistrat peste 33,9 grade Celsius, ceea ce nu a fost doar un record național pentru o lună de iarnă, ci și cu peste 5 grade Celsius mai mult peste media lunii iulie. De asemenea, Orașul Harbin, din nordul Chinei, a fost nevoit să-și închidă festivalul de gheață, organizat în fiecare iarnă, deoarece temperaturile au depășit punctul de îngheț timp de trei zile, situație fără precedent în februarie.

Dincolo de efectele imediate pe care temperaturile record la suprafața oceanelor le determină, acestea vor avea urmări și pe termen lung, crescând perspectiva asupra unor furtuni violente și al formării de uragane pe parcursul anului. 

Deși în mod normal cauza pentru astfel de creșteri ale temperaturii este determinată de manifestarea El Niño, experții au explicat că anul acesta printre cauze se numără și efectele încălzirii globale, determinată de activitățile umane. Un cercetător de la Institutul Copernicus a subliniat că fiecare tonă în plus de dioxid de carbon emisă de umanitate crește presiunea asupra oceanelor.

Studiu integral pe The Guardian

Sursa foto: Erhan Deveci | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday