Update ora 20:35. Generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi a fost desemnat în fruntea Forțelor Armate Ucrainene, funcție în care-l înlocuiește pe Valeri Zalujnîi, potrivit anunțului citat de Reuters.
‼️ Volodymyr Zelenskyy officially announced that he appointed Oleksandr Syrskyi as the new commander-in-chief of the Ukrainian Armed Forces. pic.twitter.com/zNidGclLiD
— NEXTA (@nexta_tv) February 8, 2024
Sîrskîi s-a născut în 1965 în regiunea Vladimir situată la est de Moscova. În tinerețe, a studiat la Școala Superioară de Comandă Militară din Moscova, pe care a absolvit-o în 1986, după care a servit timp de cinci ani în Corpul de Artilerie Sovietică. Unii experți în domeniul militar sunt de părere că tactica sa pe câmpul de luptă reflectă pregătirea sa sovietică.
Generalul-colonel a comandat militarii ucraineni care au luptat împotriva separatiștilor proruși din Donbas, între 2014 și 2019, unde i s-a dat indicativul “Leopardul Zăpezii”, după care a devenit șef al forțelor terestre ucrainene în 2019.
După declanșarea războiului din februarie 2022, a fost comandatul militarilor care au apărat capitala Kiev, reușită pentru care a primit titlul de “Erou al Ucrainei”, cea mai înaltă distincție a statului. În iulie 2022, a planificat și executat o contraofensivă-fulger care, în final, a dus la îndepărtarea rușilor de orașul Harkov, al doilea cel mai mare al țării. Mai apoi, la începutul lui 2023, a condus operațiunea de apărare a Bakhmutului, una dintre cele mai sângeroase bătălii. Sîrskîi a spus că, prin această bătălie, Ucraina a afectat efortul general de război al Rusiei, prin înlăturarea grupului de mercenari Wagner.
Știrea în formă inițială. Președintele ucrainean Zelenski a postat pe rețelele de socializare un mesaj în care îi mulțumește comandantului-șef al forțelor armate, Valeri Zalujnîi, pentru cei doi ani în care a servit armata națională și vorbește de un plan de ”resetare” a funcțiilor de conducere din mai multe domenii. I-a propus totuși “să rămână parte din echipă” și să contribuie la decizia privind succesorul său la funcția de comandant.
“M-am întâlnit cu generalul Valeri Zalujnîi. I-am mulțumit pentru cei doi ani în care a apărat Ucraina și am discutat despre reînnoirea de care au nevoie forțele armate ale Ucrainei. Am vorbit, de asemenea, despre cine ar putea face parte din conducerea reînnoită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Este timpul pentru o astfel de reînnoire. I-am propus generalului Zalujnîi să rămână parte din echipă. Vom învinge cu siguranță!”, a scris Zelenski.
Într-o declarație separată, Zalujnîi a spus că a avut o “conversație importantă și serioasă” cu președintele Zelenski și că s-a stabilit nevoia schimbării tacticilor și strategiei de pe câmpul de luptă. În urmă cu o zi, președintele declarase că în acest an Armata Ucraineană, care se confruntă cu o lipsă severă de muniții, se va concentra pe organizarea apărării dar și pe lovituri structurale aduse forțelor ruse, fără a mai menționa nicio intenție de contraatac.
“Sarcinile din 2024 sunt diferite de cele din 2022. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze la noile realități”, a postat Zalujnîi pe conturile sale online.
Presa ucraineană a vorbit deseori în ultimele luni despre tensiunile dintre șeful statului și comandantul militar al Armatei Ucrainene, generalului Zalujnîi reproșându-i-se eșecul ofensivei ucrainene din vara trecută. Au existat numeroase zvonuri privind iminenta sa demitere, dar cei doi le-au negat până acum. Totuși, Zalujnîi nu a respectat întotdeauna linia de comunicare a președinției ucrainene, în toamna trecută publicând un articol în presa internațională în care a vorbit despre înghețarea frontului și nevoia organizării unor poziții defensive, în condițiile în care diplomația ucraineană ducea o luptă pe mai multe planuri pentru a obține deblocarea ajutoarelor financiare și militare pentru Ucraina.
La începutul săptămânii, Volodimir Zelenski a admis că se “gândește la înlocuirea comandantului-șef al forțelor armate Valeri Zalujnîi, precum și la resetarea direcției conducerii țării”, având în vedere modul în care evoluează situația de pe front. Un sondaj realizat săptămâna trecută arăta că Zelenski încă se bucură de sprijinul a 70% din populația Ucrainei, în ciuda tensiunilor cu șeful armatei, o figură populară, la rândul său.
Abia în urmă cu câteva zile Uniunea Europeană a reușit să ajungă la un acord privind finanțarea non-militară a Ucrainei, iar pachetul de ajutor militar al SUA încă este blocat în Congres.
Surse alternative: Reuters, BBC.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.