Un raport publicat de Agenția Internațională a Energiei (AIE) arată că, în următorii trei ani, se așteaptă ca cererea de energie electrică să crească într-un ritm mai accelerat, la nivel mondial. În ciuda acestui fapt, însă, cantitatea de energie regenerabilă produsă va fi suficientă pentru a acoperi întregul necesar.
Raportul arată că în ultimii ani, inclusiv în 2023, cererea globală de energie electrică a scăzut până la 2,2%, din cauza reducerii necesarului din economiile avansate. Acum însă, experții se așteaptă ca situația să se modifice și cererea globală de energie electrică să crească până la 3,4% între 2024 și 2026. Aproximativ 85% din totalul cererii preconizate se așteaptă să vină din afara economiilor avansate, adică din China, India și alte țări din Asia de Sud-Est.
Raport AIE arată însă că, în contextul creșterii cererii globale de energie, cea generată din surse regenerabile, precum cele solară, eoliană, hidroelectrică și nucleară, va reuși să reducă rolul combustibililor fosili. Conform estimărilor, până în 2026, energia regenerabilă va reprezenta aproape jumătate din producția mondială de energie electrică. Astfel, spun cercetătorii, acest timp de energie va depăși cărbunele și va deveni principala sursă de producție pentru gospodări.
De asemenea, până în 2025, se prognozează că producția de energie nucleară va atinge un maxim istoric la nivel global, deoarece producția din Franța crește, mai multe centrale din Japonia reintră în funcțiune și noi reactoare încep operațiunile comerciale pe multe piețe, inclusiv în China, India, Coreea și Europa. Experții au arătat că în momentul în care ponderea folosirii combustibililor fosili scade sub 60%, la nivel global, va fi atins un prag istoric pe care AIE l-a stabilit în urmă cu mai bine de 50 de ani.
“În prezent, sectorul energiei electrice produce mai multe emisii de dioxid de carbon decât orice alt sector din economia mondială, așa că este încurajator faptul că sursele regenerabile sunt în creștere și că energia nucleară se află într-o expansiune constantă. Ambele sunt pe cale de a corespunde întregii creșteri a cererii globale de energie electrică în următorii trei ani“, a declarat directorul executiv al AIE.
Creșterea utilizării tehnologiilor mai puțin poluante sau regenerabile are un impact semnificativ asupra mediului. În tot acest context electrificare și sursele folosite pentru producerea energiei au un rol important. Raportul arată că electricitatea a reprezentat 20% din consumul final de energie în 2023, față de 18% în 2015. Experții spun totuși că îndeplinirea obiectivelor climatice ale lumii ar necesita ca electrificarea să avanseze semnificativ mai rapid în următorii ani.
Sursa Foto: Yucelunal | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.