Proiectul Hinkley Point C este considerat emblematic pentru Marea Britanie, întrucât este un pilon central al renașterii sectorului energetic nuclear al țării. Acesta prevede ca centrala să furnizeze energie pentru cinci milioane de gospodării și este primul dintr-o rețea de centrale nucleare de nouă generație, menite să acopere consumul de bază, în condițiile în care țara devine din ce în ce mai dependentă de energia eoliană sau solară.
Deși directorul companiei care se ocupă de lucrări a spus că va fi finalizată în 2017, centrala cu două reactoare a trecut prin mai multe termene de amânare. Construcția este realizată de compania franceză de stat EDF, care, acum, a emis o nouă estimare pentru costuri – între 31 și 35 de miliarde de lire sterline, aproape dublu față de estimarea inițială. Financial Times scrie că această situație va pune presiuni pe guvernul Regatului Unit, pentru acordarea de sprijin financiar.
Dincolo de implicare guvernului, întârzierile sunt însă cauzate și de compania franceză, care a mai înregistrat astfel de situații și în timpul unor proiecte din Finlanda și Franța. În această situație, însă, francezii dau vina pe complexitatea instalării sistemelor electromecanice și a conductelor. Anterior, motivul blocajului a fost criza provocată de pandemia de coronavirus. EDF a spus că primul reactor nuclear ar urma să fie gata în 2029.
Totuși, probleme în construirea centralei s-au ivit constant de la debutul lucrărilor. După accidentul de la Fukushima, din 2011, o parte a muncitorilor cu experiență au părăsit industria, ceea ce a dus la o penurie a forței de muncă. De asemenea, în 2016 directorul financiar al EDF a demisionat, spunând că finalizarea proiectului din Marea Britanie ar pune în pericol viitorul companiei, naționalizată anul trecut.
Ultimele depășiri de costuri ridică noi probleme financiare pentru EDF. Partenerul mai mic de investiții, grupul chinez CGN, a finanțat o treime din costul inițial, dar acum refuză să facă plăți legate de depășirea costurilor. În fond, grupul chinez a fost exclus din alte importante proiecte de infrastructură ale Marii Britanii, pe fondul răcirii relațiilor cu China.
EDF și Parisul caută modalități prin care Londra să finanțeze costurile mai mari, potrivit unor persoane familiarizate cu negocierile. Oficial, guvernul britanic a spus că nu intenționează să facă acest lucru.
Surse alternative: Financial Times, The Guardian
Sursa foto: Nigel Hoy | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.