Compania Astrobotic, care a coordonat misiunea, a dirijat nava în atmosfera terestră, astfel încât sonda să fie distrusă complet. Stația de comunicații prin satelit din Canberra, Australia, a confirmat că a pierdut semnalul cu nava în jurul orei 22:59 (ora României). Nava spațială a plutit în spațiu în jur de 10 zile. Compania a postat pe platforma X un scurt videoclip surprins de sondă înainte de a începe reintrarea în atmosferă.
(2/2)Peregrine captured this video moments after successful separation from @ulalaunch Vulcan rocket. Counterclockwise from top left center is the DHL MoonBox, Astroscale’s Pocari Sweat Lunar Dream Time Capsule, & Peregrine landing leg. Background: our big blue marble, Earth! pic.twitter.com/1y4OsosNDp
— Astrobotic (@astrobotic) January 19, 2024
BBC scrie că experții se așteptau ca întreaga navă să ardă la trecerea prin atmosferă, dar că au luat în considerarea ca puține deșeuri să treacă de stratul de gaze care înconjoară Pământul. Însă, chiar și în această eventualitate, resturile ar fi căzut în largul Oceanului Pacific, departe de orice zonă rezidențială. NASA va susține o conferință de presă vineri seara, pentru a prezenta mai multe detalii despre misiunea eșuată.
Reamintim, după câteva ore de la lansarea din Florida, pe 8 ianuarie, Astrobotic a transmis că misiunea este în pericol. Peregrine nu a putut să se așeze într-o poziție cu fața la Soare, probabil din cauza unei probleme cu sistemul de propulsie. Din cauză că nu s-a putut orienta corespunzător către Soare, nava nu a reușit să-și încarce bateriile. Problema bateriei a fost rezolvată ulterior, dar apoi Astrobotic nu a reușit să corecteze problema cu sistemul de propulsie.
Compania a dezvoltat sonda Peregrine în baza unui contract de 108 milioane de dolari cu NASA, iar eșuarea misiunii marchează o pierdere majoră nu numai pentru Astrobotic, dar și pentru agenția spațială americană. Odată cu distrugerea sondei au ars și cinci seturi de instrumente și echipamente științifice de la NASA și alte 15 încărcături utile dintr-o varietate de organizații și țări.
După eșecul sondei Peregrine, NASA a anunțat că revizuiește datele pentru implementarea programului Artemis, prin care agenția spațială americană și-a propus readucerea omului pe Lună. Septembrie 2025 a fost aleasă pentru misiunea cu echipajul în jurul Lunii, iar septembrie 2026 pentru aselenizare.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.