Google susține că noul său model de inteligență artificială, denumit AlphaGeometry, poate rezolva probleme de geometrie care au fost folosite și în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, în ultimii peste 20 de ani. Sistemul poate, mai exact, să rezolve 25 de probleme de geometrie la nivel de olimpiadă într-o limită standard de timp. Spre comparație, tehnologiile anterioare puteau rezolva cel mult 10 astfel de probleme de matematică.
“Rezvolarea problemelor de geometrie la nivel de olimpiadă reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea raționamentului matematic profund utilizat de tehnologie și un pas semnificativ în direcția dezvoltării de sisteme AI mai avansate și mai generale. Sperăm că AlphaGeometry va ajuta la deschiderea de noi posibilități în domeniul matematicii, științei și al inteligenței artificiale”, au scris cercetătorii Google DeepMind.
Presa de specialitate scrie că sistemul AlphaGeometry combină un model de limbaj, cu trăsături de bază similare cu Chat GPT, și un tip de inteligență artificială numit motor simbolic, care utilizează simboluri și reguli logice pentru a face deducții. Sistemele de limbaj excelează în recunoașterea modelelor și în prezicerea etapelor ulterioare dintr-un proces, dar, cu toate acestea, raționamentul din spatele tehnologiei nu are capacitatea de a rezolva probleme matematice. Pe de altă parte, motorul simbolic se bazează exclusiv pe logică și pe reguli stricte, ceea ce îi permite să ghideze modelul lingvistic asociat către decizii raționale.
Geometria și, în general, matematica, reprezintă o provocare pentru cercetătorii din domeniul AI. În comparație cu modelele de inteligență artificială generativă bazate pe text, antrenarea tehnologiei este mult mai dificilă în spectrul unei științe exacte precum matematica, deoarece există mai puține date care pot fi folosite, având în vedere că știința este bazată pe simboluri, au mai explicat cercetătorii.
În luna decembrie, Google a lansat Gemini, un model de inteligență artificială care stă la baza chatbot-ului său Bard și despre care spune că poate concura cu GPT-4 de la OpenAI în anumite domenii. Coautorii cercetării au precizat că AlphaGeometry nu va fi încorporat imediat în modelul Gemini, dar că își imaginează că ar putea servi în viitor ca un tutore de matematică în cadrul unor sisteme precum Bard. Compania a fost criticată pentru că nu a transformat suficient de repede tehnologia prezentată în produse comerciale.
Surse: TechCrunch, Bloomberg, MIT Technology Review
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.