John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că serviciile de informații americane au stabilit că Rusia a cumpărat lansatoare și rachete balistice din Coreea de Nord și este interesată și de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran. Moscova urmărește să își refacă stocurile pentru război, potrivit lui Kirby.

Din evaluările serviciilor americane, Armata Rusă a folosit cel puțin o rachetă balistică cumpărată din Coreea de Nord, într-un atac de pe 30 decembrie, iar proiectilul a căzut în câmp deschis, în regiunea Zaporijie. Alte rachete nord-coreene au fost lansate marți, iar SUA încă evaluează impactul atacului. Kirby a declarat că rachetele au o rază de acțiune de circa 885 de kilometri. 

Kirby a mai spus că un acord Rusia – Iran în privința rachetelor balistice cu rază scurtă nu a fost încă finalizat, dar SUA sunt “îngrijorate că negocierile dintre cele două părți avansează în mod activ”.

Oficialii americani din domeniul serviciilor de informații consideră că Phenianul așteaptă de la Rusia aeronave, rachete sol-aer, blindate, echipamente de producție de rachete balistice și alte tehnologii avansate. Recent, și Coreea de Sud a avertizat că Moscova și Phenianul și-au sporit cooperarea. În noiembrie, armata sud-coreeană a spus că are indicii că nord-coreeni au trimis în Rusia un număr de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, rachete antitanc și rachete antiaeriene. 

Administrația Biden a încercat în repetate rânduri să arate că Rusia a devenit dependentă de Coreea de Nord și de Iran pentru a obține arme de care are nevoie în război. Acesta este și motivul pentru care Casa Albă a prezentat evaluările serviciilor de informații, notează Associated Press. 

Sursă: Associated Press

Foto: Victority | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday