Spre deosebire de Colorado, unde decizia a fost luată de Curtea Supremă locală, în Maine este vorba de o decizie administrativă a secretarul de stat (echivalentul prefectului), Shenna Bellows. Aceasta face parte din Partidul Democrat dar spune că a examinat cazul după ce un grup de cetățeni a contestat eligibilitatea lui Trump și a conchis că acesta se încadrează în prvederile celui de-al XIV-lea Amendament al Constituției SUA, pentru incitarea la insurecție, pe 6 ianuarie 2021. “Nu am ajuns ușor la această decizie. Sunt conștientă că niciun secretar de stat nu a privat vreodată un candidat la președinție de accesul pe buletinul de vot, pe baza secțiunii a treia a celui de-al paisprezecelea amendament. Totuși, sunt, de asemenea, conștientă că niciun candidat la președinție nu s-a angajat vreodată într-o insurecție”, a spus Bellows. Ea a suspendat efectul deciziei sale până când cea mai înaltă instanță a statului se va pronunța în privința căilor de atac.

Pe 19 decembrie, o decizie luată de Curtea Supremă din Colorado i-a interzis lui Trump să candideze la alegerile primare republicane din statul respectiv, dar în Minnesota și New Hampshire acțiuni similare au fost respinse. În Michigan, reclamanții au făcut apel la curtea supremă a statului, după ce instanțele inferioare au refuzat să-l descalifice pe Trump.

Maine are doat patru electori, dar voturile din acest stat se împart între candidați, spre deosebire de celelalte state, în care, la alegerile prezidențiale, câștigătorul ia toți electorii.

Staful de campanie al lui Donald Trump a promis că va contesta la Curtea Supremă a SUA deciziile de a-i interzice acestuia să candideze.

Al XIV-lea amendament al Constituției SUA, care interzice într-adevăr celor implicați într-o insurecție să ocupe funcții publice, a fost introdus după Războiul Civil, în 1868, pentru a-i exclude pe confederați de pe scena politică. Dar numeroși specialiști în drept au considerat că rolul lui Trump în evenimentele din 6 ianuarie 2021, în care numeroși participanți au fost deja condamnați pentru tentativă de insurecție, se încadrează în descrierea celui de-al XIV Amendament. Totuși, Donald Trump încă nu a fost judecat pentru aceste acuzații, iar Curtea Supremă a SUA a refuzat recent să se pronunțe în privința imunității sale, ceea ce poate prelungi procesul până după alegerile din noiembrie 2024.

Surse alternative: NY Times, WaPo

Foto: Joe Sohm | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday