The Wall Street Journal a realizat o investigație asupra prăbușirii aeronavei lui Evgheni Prigojin, pe baza mărturiilor oferite de reprezentanți ai serviciilor occidentale de informații și de un fost ofițer al serviciilor secrete rusești. Conform declarațiilor, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, era îngrijorat de influența politică și militară tot mai mare a grupării Wagner și, în esență, a lui Evgheni Prigojin. Patrușev l-a avertizat personal pe președintele Putin, în vara anului 2022, că liderul Wagner devine o amenințare la adresa Kremlinului. Mesajele lui Patrușev au rămas, totuși, la stadiul de avertismente, având în vedere că gruparea Wagner lupta eficient în Ucraina, iar, probabil, Rusia nu și-ar fi permis să renunțe atunci la aceasta. 

Tot pe baza declarațiilor fostului ofițer rus și ale reprezentanților din serviciile occidentale, în octombrie 2022, Prigojin l-a sunat pe Putin pentru a se plânge că luptătorii săi au rămas fără muniție. La momentul discuției dintre cei doi, în biroul președintelui rus se mai aflau și alte persoane, inclusiv Patrușev, care a remarcat tonul deranjant și nepoliticos pe care vorbea Prigojin. Acesta a fost momentul de cotitură, când Putin a început să-l ignore pe Prigojin și să asculte de opiniile lui Patrușev.

La începutul lunii iunie, Kremlinul a anunțat planuri concrete de a desființa Wagner și le-a cerut luptătorilor să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, fapt ce a însemnat lichidarea Wagner ca organizație independentă. Astfel, când confruntarea dintre Prigojin și comandamentul militar rus s-a transformat într-o rebeliune deschisă, Patrușev a considerat că Prigojin trebuie eliminat.

În timpul rebeliunii, Putin se afla la una din reședințele sale din provincie, iar Patrușev a preluat controlul misiunii de combatere a revoltei, mai spun sursele WSJ. Acesta le-a cerut ofițerilor apropiați lui Prigojin să îl contacteze și, de asemenea, a cerut ajutor Kazahstanului și Belarusului. Ca urmare, Alexandr Lukașenko a fost de acord să medieze conflictul. Ulterior acelui moment-cheie, Kremlinul nu a luat nicio măsură pentru a-l reprima pe Prigojin, iar acesta și-a continuat activitatea în Rusia, deși era conștient că și-a făcut mulți dușmani.

Organizarea misiunii care avea ca scop eliminarea liderului Wagner a început în primele zile ale lunii august, la inițiativa lui Patrușev. Potrivit serviciilor de informații occidentale, Putin a fost informat de aceste planuri, cărora nu li s-a opus. 

Potrivit informațiilor dezvăluite de publicația americană, pe 23 august, în timpul unui control de securitate al avionului lui Prigojin pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova, a fost plantat un dispozitiv exploziv de mici dimensiuni sub una dintre aripile aeronavei. Acesta a explodat la scurt timp după decolare și a provocat moartea celor zece persoane de la bord, între ele Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, mâna lui dreaptă.

Kremlinul a negat de atunci orice implicare, iar Vladimir Putin a afirmat că, după autopsia făcută cadavrelor celor care s-au aflat în avion, au fost descoperite fragmente de grenadă. În acest fel, liderul de la Kremlin a lăsat să se înțeleagă că explozia a avut loc din interior.

Investigația integrală pe The Wall Street Journal

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday