Curtea Supremă din Colorado l-a declarat pe Donald Trump neeligibil, ceea ce înseamnă doar că el nu poate participa la alegerile primare ale Partidului Republican din Colorado. Inițial, o instanță districtuală (locală) a constatat că Trump a incitat la insurecție în timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului, dar a decis că nu i se poate interzice participarea la alegeri, deoarece nu este clar dacă Constituția SUA nu interzice unei persoane să ocupe funcția în urma unei insurecții, iar nu în urma alegerilor democratice.
Curtea Supremă din Colorado a modificat această decizie, considerând că Donald Trump pur și simplu nu este eligibil și a interzis Partidului Republican din statul respectiv să îl pună pe listele pentru alegerile primare (interne), cele care stabilesc candidatul partidului la alegerile prezidențiale din toamnă.
Decizia este considerată una istorică, chiar dacă ea deschide calea unor proceduri juridice fără un precedent. Nu este clar, de exemplu, dacă un candidat poate cere votul pentru președinția SUA, în condițiile în care nu este eligibil în toate statele. Deși Colorado este un stat dominat de alegători democrați (inclusiv judecătorii Curții Supreme locale au fost numiți de Partidul Democrat), nu este clar ce se va întâmpla dacă procese similare, deschise în alte state, vor avea același rezultat.
Trump și republicanii au anunțat imediat că vor face apel la Curtea Supremă a SUA, care va trebui să interpreteze al XIV-lea amendament al Constituției, adoptat în 1868, după Războiul Civil, care prevede într-adevăr că “oficialii care depun jurământul de a apăra Constituția nu mai au voie să ocupe funcții publice dacă s-au implicat într-o insurecție”. La vremea respectivă, adoptarea amendamentului a avut drept scop împiedicarea foștilor politicieni confederați să preia puterea.
Pe de altă parte, Primul Amendament al Constituției SUA statuează libertatea de exprimare, iar Donald Trump s-a prevalat mereu de acesta în apărarea sa, cu referire la mitingul din 6 ianuarie în care a îndemnat mulțimea să meargă la Capitoliu pentru a foța anularea alegerilor din 2020.
Experții în drept american arată că, și dacă Curtea Supremă a SUA ar menține decizia din Colorado, tot nu este clar dacă aceasta s-ar aplica la nivel național, în absența unei precizări clare a judecătorilor de la Curtea Supremă. Șase dintre cei nouă judectori ai Curții Supreme a SUA au fost nominalizați de republicani, dintre care trei chiar de Donald Trump.
Surse alternative: NY Times, WaPo
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.