Conform The Telegraph, compania DTEK și compania britanică Rolls Royce au purtat deja primele negocieri despre dezvoltarea unor mini-reactoare nucleare (foto) în locații operate în prezent de centrale pe cărbune. Aceste reactoare avansate pot fi utilizate pentru generarea de energie, în procesul de încălzire, desalinizare sau alte utilizări industriale.
Reactoarele SMR oferă multe avantaje, cum ar fi amprente de carbon relativ mici, investiții de capital reduse, capacitatea de a fi amplasate în locații care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mari și posibilitatea de a fi extinse treptat, odată cu creșterea cererii de energie. Contestatarii tehnologiei argumentează că această tehnologie “mai are foarte multe de dovedit”, fiind nevoie de un număr mare de astfel de centrale pentru ca rezultatele să fie vizibile, mai ales din punct de vedere al beneficiilor pentru climă.
“Principala provocare cu construirea de SMR este incertitudinea generată de faptul că proiectele nu se află încă într-un stadiu avansat de maturitate. Comunitatea științifică mai are încă teste de făcut ca să dovedească avantajele preconizate. Acest lucru le face să fie perceput ca riscante și limitează mărimea potențială a pieței. O altă provocare va fi să se construiască un lanț de aprovizionare solid. SMR mai au și potențialul de a deschide noi piețe pentru furnizarea de energie electrică cu emisii scăzute de dioxid de carbon, de exemplu în zonele izolate sau îndepărtate“, explică și Comisia Europeană.
Maxim Timchenko, directorul executiv al companiei, se așteaptă ca energia nucleară să constituie o parte importantă din viitorul portofoliu al DTEK, pe măsură ce Ucraina va trece prin procesul de reconstruire. DTEK și Rolls analizează dacă până la opt centrale electrice pe cărbune existente (dintre care două se află în prezent pe teritoriul ocupat de ruși) ar putea fi convertite în cele din urmă pentru a găzdui SMR-uri în anii 2030.
Termenul de implementare este unul lung, având în vedere că SMR-ul dezvoltat de Rolls Royce este o tehnologie nouă și care nu a fost pusă în aplicare concret. Compania nu se așteaptă să o implementeze mai devreme de 2030, iar prima astfel de centrală va fi construită în Marea Britanie.
Aceste demersuri au loc în contextul în care Ucraina se străduiește să implementeze surse de energie regenerabile și mai puțin centralizate, cum ar fi parcurile eoliene și solare, în paralel cu bombardamentele Rusiei ce urmăresc să distrugă infrastructura energetică în timpul lunilor de iarnă.
În luna mai, DTEK a început să genereze energie de la parcul eolian Tyligulska, situat la 100 de kilometri de linia frontului de război, în sudul Ucrainei, care a fost asamblat pe timp de război în doar nouă luni. Timchenko consideră că energiile regenerabile rămân esențiale pentru creșterea securității energetice, deoarece turbinele eoliene individuale sunt mult mai greu de țintit de rachete decât marile centrale electrice pe cărbune.
Ucraina este deja unul dintre cei mai mari utilizatori de energie nucleară din lume, deținând patru centrale care generau mai mult de jumătate din energia electrică a țării, înainte de război. O astfel de centrală nucleară, Zaporijie, se află acum în teritoriu ocupat și a devenit “un punct fierbinte”, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc de bombardamente care riscă să declanșeze un dezastru nuclear.
DTEK furnizează o cincime din energia electrică a Ucrainei, în mare parte prin intermediul centralelor pe cărbune, dar infrastructura sa a fost atacată la începutul războiului. În total, șase companii, inclusiv Rolls Royce, concurează pentru a construi SMR finanțate de guvern, în cadrul unor proiecte separate de cel al DTEK. Acestea se așteptau să depună oficial ofertele în decembrie, dar procesul a fost amânat cu cel puțin o lună, iar câștigătorii vor fi anunțați în a doua jumătate a anului viitor.
Sursa: The Telegraph
Foto: Rolls Royce
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.