CNN și The New York Times (NYT), care au realizat investigația consultând surse familiarizate cu problema, scriu că pierderea documentelor a provocat agitație în rândul agenților serviciilor secrete americane. Conform CNN, aceștia se tem că “unele dintre cele mai bine păzite secrete de securitate națională ale SUA, dar și ale aliaților ar putea fi divulgate”.
Ancheta pornită în jurul calupului de documente a fost denumită de FBI “Crossfire Hurricane” și a fost tratată cu mare seriozitate de oficialii de securitate care au anunțat inclusiv comisia de informații a Senatului. Din datele furnizate de publicațiile americane, documentele conțin informații cu un grad ridicat de confidențialitate despre implicarea Rusiei în alegeri, dar și despre relațiile și legăturile lui Donald Trump cu Moscova.
Fostul președinte american se confruntă deja cu 40 de acuzații conform cărora atunci când a părăsit mandatul și Casa Albă a luat cu el numeroase documente cu informații clasificate, unele dintre ele marcate ca “strict secrete”. FBI a efectuat percheziții la casa lui Trump din Mar-a-Lago, de unde a ridicat 11 seturi de documente clasificate, însă conform CNN și NYT, cele care fac subiectul acestei investigații jurnalistice nu au fost găsite acolo.
Conform NYT, în documente sunt informații diverse legate de investigația pe care FBI o începuse pentru a determina dacă a existat sau nu o implicare a Rusiei în alegerile din 2016. Sunt incluse, astfel, copii ale unor cereri greșite pentru mandate de supraveghere telefonică, emise de FBI pentru a asculta un fost consilier de campanie al lui Trump, precum și un schimb de replici între doi agenți federali care își exprimă animozitatea față de Trump. De asemenea, există și date despre originile acestei anchete.
O sursă citată de presa americană spune că importanța informațiilor din aceste documente nu este atât de mare, părți din ele, modificate, fiind publicate de FBI încă din 2022. Totuși, cea mai importantă parte, cu numeroase date considerate sensibile, care a dispărut în timpul ultimelor ore petrecute de Trump la Casa Albă nu a fost găsită până acum.
Aceasta ar putea dezvălui detalii despre sursele și metodele pe care FBI și NATO le folosesc în operațiunile de spionaj care vizează agenții ruși și rușii în general. În cadrul acestora erau prezentate informații nemodificate pe care cei implicați în anchetă reușiseră să le strângă.
Autoritățile americane au deschis încă dinainte o anchetă în care au încercat să determine dacă și cât s-a implicat Rusia în alegerile din 2016, în care Trump a câștigat primul său mandat de președinte. În acest context, în 2017, Biroul de Informații al SUA a publicat o evaluare care arăta că președintele rus Vladimir Putin și guvernul său au condus o campanie de dezinformare și atacuri cibernetice pentru a “crește șansele lui Trump”, denigrând-o pe contracandidata sa Hillary Clinton.
În 2019, acest caz a fost încheiat cu prezentarea raportului întocmit de consilierul special Robert Mueller, care conținea dovezi ce arătau că Moscova a intervenit în alegeri, datorită legăturilor cu Trump. În ciuda acestui fapt, procurorul special nu a putut să demonstreze că a existat un acord explicit între cele două părți, ceea ce l-a ajutat pe Trump să susțină că este nevinovat.
Ulterior Trump a ordonat CIA să modifice aceste documentele din cadrul anchetei FBI pentru a putea fi declasificate. Cu aceste acțiuni fusese însărcinat ultimul șef de cabinet de la Casa Albă al lui Trump, Mark Meadows. În ultimele ore de mandat ale lui Trump au fost făcute mai multe copii, care urmau să fie date republicanilor și jurnaliștilor de dreapta. În acest context, îngrijorător pentru FBI este faptul că, dincolo de dispariția documentelor nu se știe câte copii ale acestora au fost făcute, iar după ani de la desfășurarea acestor acțiuni nici originalul și niciun alt exemplar nu a fost găsit.
Surse alternative: The Guardian, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.