Kyivstar, cel mai mare operator de rețele de telefonie mobilă din Ucraina, a fost ținta unui amplu atac cibernetic, în această dimineață. Veon, compania care deține Kyivstar, a declarat că lucrează pentru remedierea problemelor, în colaborare cu autoritățile ucrainene. 

Compania susține că datele personale ale utilizatorilor nu au fost compromise, dar directorul acesteia recunoaște că “infrastructura IT a companiei a fost parțial distrusă de un atac pe care nu am putut să-l contracarăm”. Corespondenții Reuters din Kiev au raportat întreruperi ale semnalului și la această oră.

Conform celor mai recente date publicate în septembrie, operatorul are peste 24 de milioane de clienți pentru serviciul de telefonie mobilă și 1,1 milioane de abonați pentru internetul prin fibră.

Separat, și Monobank, un sistem de plăți popular în țară, a anunțat că a căzut victimă unui atac de tip DDoS (creșterea artificială a traficului pe site, cu scopul de a-i încetini timpul de răspuns sau a-l bloca), însă a precizat că situația este “sub control”. Atacurile nu au fost atribuite sau revendicate până acum. Cu toate acestea, companiile și agențiile ucrainene de stat au acuzat, frecvent, entități din Rusia pentru astfel de acțiuni. 

Surse: Reuters, Bloomberg

Foto: Timon Schneider | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday