Timp de decenii, energia electrică a circulat într-un singur sens: de la producători către serviciile publice de utilități, fiind apoi distribuită gospodăriilor și firmelor. În SUA, la fel ca în Europa sau în România, numărul celor care își instalează centrale fotovoltaice este în creștere explozivă, iar o analiză Business Insider arată cum aceste tehnologii vor schimba complet filozofia de funcționare a rețelelor electrice.
Publicația americană pornește de la exemplul unei mari companii de utilități din California, PG&E, care a încheiat un parteneriat cu Sunrun, un start-up în domeniul energiei solare, pentru dezvoltarea unei aplicații prin care prosumatorii sunt plătiți cu o taxă inițială de 750 de dolari pentru a ceda companiei de utilități dreptul de a vinde energia suplimentară a celor care au fotovoltaice către alți clienți ai rețelei. Dar acesta este numai începutul.
Analiza mai arată că, în viitor, prosumatorii vor avea posibilitatea nu numai să își diminueze facturile la energie, consumând din producția proprie, sau stocând-o în baterii (sau în rețea, în cazul României), ci vor putea să o vândă direct vecinilor, prin intermediul unor aplicații care ar permite tranzacționare directă între aceștia. Desigur, pentru transferul energiei s-ar folosi rețeaua locală de distribuție, dar acest aranjament, mai arată publicația americană, ar fi profitabil atât pentru prosumator, cât și pentru distribuitor (care ar încasa taxe) dar și pentru consumatori, care ar beneficia de o ieftinire a curentului, ca urmare a concurenței între prosumatori.
La scară mai largă, arată analiza Business Insider, odată cu această schimbare, care ar răsturna modelul unidirecțional al utilităților și al piețelor de energie electrică, investițiile guvernamentale în energia verde ar putea fi impulsionate, rețeaua principală urmând să preia sarcina de alimentare noaptea, sau atunci când este înnorat, ideale pentru o astfel de situație fiind hidrocentralele, care, spre deosebire de termocentrale sau de grupurile nucleare, pot fi pornite și oprite imediat, pentru echilibrarea rețelelor, în funcție de fluctuațiile de tensiune și consum. “Prin conectarea locuințelor alimentate cu energie solară la casele și întreprinderile vecine, consumatorii și în cele din urmă planeta, ar putea avea de câștigat”.
În SUA, numărul persoanelor care își montează panouri pe acoperișuri crește rapid, 6% din locuințele unifamiliale și-au instalat deja panouri solare, generând energia necesară pentru 3 – 4 milioane de gospodării. Numărul lor ar urma să crească cu 8% pe an până în 2028, iar puterea instalată ar fi suficientă pentru 10 milioane de locuințe.
În România, unde legea permite prosumatorilor să livreze în rețea energia suplimentar produsă și să o consume atunci când nu este soare, și-au instalat fotovoltaice peste 77 de mii de locuințe, până la jumătatea acestei veri. Puterea lor instalată se apropie de 1GW, ceea ce o depășește pe cea a unuia dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Totuși, atât șeful ANRE, cât și ministrul Energiei, au declarat recent că este nevoie de o limitare a puterii instalate de către persoanele fizice și chiar de o modalitate de sancționare a celor care își instalează panouri “pentru profit”.
Analiză integrală la Business Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.