Organizația non-guvernamentală Global Carbon Project a publicat un raport, realizat de specialiști din 90 de instituții de cercetare și universități, care indică faptul că, în ciuda intensificării utilizării energiei regenerabile, emisiile de dioxid de carbon nu au scăzut în 2023.
Concret, după nivelul record din 2022, emisiile s-au stabilizat în 2023 datorită faptului că, la nivel global, a fost instalată o capacitate de peste 1 terawatt de panouri solare, suficient pentru a alimenta întreaga UE, iar vânzările de mașini electrice au crescut vertiginos – în SUA s-au vândut peste un milion de vehicule în acest an, iar la nivel mondial 14 milioane de vehicule, conform WP. În ciuda acestor fenomene, la care se adaugă și folosirea tot mai mult a energiei eoliene, alături de o ușoară încetinire a fenomenului despăduririlor, specialiștii se așteaptă ca în acest an, emisiile de dioxid de carbon la nivel global să fi crescut cu 1,1% (mai exact 36,8 miliarde de tone) comparativ cu valorile de anul trecut.
Principalele țări responsabile pentru această creștere sunt China și India, care continuă să ardă cantități mari de cărbune pentru cererea enormă de electricitate. Un alt element important îl reprezintă creșterea numărului de zboruri și intensificarea transportului maritim internațional – se estimează că emisiile provenite din aviație, care au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei, au fost mai mari cu 28% în 2023.
Deși în SUA și UE, emisiile sunt în ușoară scădere, acestea nu scad suficient de rapid, se arată în raport. Specialiștii estimează că emisiile din SUA vor înregistra o scădere de 3% anul acesta și vor ajunge la un nivel care nu a mai fost înregistrat de la începutul secolului XX, în timp ce în UE acestea vor scădea cu aproximativ 7%. Global Carbon Project susține că “eliminarea treptată” a emisiilor trebuie să fie înlocuită cu “limite ferme” în acest sens, deoarece în ciuda legilor adoptate, SUA continuă să fie cel mai mare producător (și consumator) de combustibili fosili din lume.
Specialiștii explică faptul că temperaturile globale și fenomenele meteo extreme nu vor începe să se stabilizeze până când emisiile nete de carbon nu vor ajunge la zero. Chiar dacă emisiile ar începe să scadă rapid în următorul an, ar fi nevoie de “ani de zile” pentru a ajunge la valoarea zero, iar în acest timp, temperaturile ar continua să crească.
Din acest motiv, autorii raportului concluzionează că este din ce în ce mai puțin probabilă atingerea obiectivului de limitare a încălzirii globale cu +1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Deși liderii mondiali continuă să dezbată acest obiectiv în cadrul discuțiilor formale privind încălzirea globală, majoritatea oamenilor de știință din domeniul climei cred acum că temperaturile globale vor depăși acest prag “mai devreme sau mai târziu”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.