Cele 50 de companii, între care ExxonMobil (SUA) și Saudi Aramco (Arabia Saudită), au prezentat sâmbătă, la conferința COP28 de la Dubai, noi planuri de reducere drastică a metanului emis în urma operațiunilor desfășurate de acestea. Este, probabil, cea mai importantă mobilizare în urma primei săptămâni a Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28). 

Schimbările implică, de asemenea, noi reglementări, precum și eforturi internaționale de monitorizare menite să oblige companiile să își respecte promisiunile. Autoritățile americane s-au angajat ca cele aproximativ 900 de mii de instalații și sonde de petrol și gaze să fie vizate de o reglementare “agresivă”, conform administratorului Agenției pentru Protecția Mediului, Michael Regan. Pentru Emiratele Arabe Unite, bogate în petrol, noul pact ar impune limitarea de la 2-3% a metanului emis în atmosferă în timpul operațiunilor de prelucrare, la doar 0,2%. Inclusiv China, cel mai mare poluator, s-a angajat public pentru prima dată să reducă emisiile de metan și alte gaze cu efect de seră în întreaga sa activitate economică până în 2035.

Sultanul Al Jaber, directorul executiv al celei mai mari companii petroliere din Emiratele Arabe Unite, și președintele COP28 din acest an, a făcut presiuni pentru acest pact internațional, ca răspuns al industriei petroliere și de gaze la schimbările climatice. Al Jaber a promis transparență totală și a transmis că speră că mai multe companii se vor alătura angajamentului. “Trebuie să îi implicăm pe toți pentru a fi responsabili”, a declarat acesta.

“Mesajul de bază este că aceasta este ultima și cea mai bună șansă de a avea un impact […] Avem nevoie de progrese mai rapide pentru decarbonizarea industriei și pentru eliminarea emisiilor de metan”, a declarat Charles Hendry, fost ministru de stat britanic pentru Energie și actual membru al Atlantic Council Global Energy Center. 

Efortul vine în contextul în care țările și companiile se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a lua măsuri în privința metanului, un gaz cu efect de seră considerat superpoluant de către oamenii de știință, care este emis în mod obișnuit în urma operațiunilor industriale și care, în mare parte, a fost ignorat. Metanul, conform specialiștilor, este de peste 80 de ori mai nociv decât dioxidul de carbon, iar pentru ca omenirea să poată atinge obiectivul ambițios de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, trebuie să fie eliminat cât mai rapid. Dacă vor fi puse în aplicare cu succes, noile inițiative ar putea fi o realizare istorică în domeniul climei, spun specialiștii.

Sursă: The Washington Post

Foto: Jaibajpai | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday