Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) scrie că Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, continuă să caracterizeze în mod eronat eforturile ofensive ale Armatei Ruse în Ucraina ca făcând parte dintr-o “apărare activă”. Scopul este de a tempera așteptările privind capacitatea militarilor de a atinge obiective semnificative din punct de vedere operațional.
Însuși președintele Vladimir Putin ar fi îngrijorat de scăderea sprijinului opiniei publice rusești pentru război, înainte de alegerile prezidențiale din martie 2024, și probabil, a ales să minimizeze public amploarea operațiunilor rusești. El, dar și Șoigu au numit acțiunile ofensive de capturare a localității Avdiivka (regiunea Donețk) drept “apărare activă”, deși militarii ruși au încercat, de două ori, în octombrie să captureze Avdiivka și continuă să o atace: “Oficialii ruși induc în mod deliberat în eroare atunci când se referă la ofensivele din jurul Avdiivka ca făcând parte din apărarea activă”, deși ucrainenii nu au desfășurat vreo operațiune ofensivă la scară largă, de la începutul războiului, explică ISW.
Doi oficiali occidentali și un înalt oficial american din domeniul apărării au declarat pentru CNN că, din evaluările serviciilor occidentale de informații, Armata Ucraineană se confruntă cu o iarnă grea și are în față un an dificil. Agențiile nu se așteaptă la mișcări semnificative pe linia frontului, în următoarele luni, ceea ce ar putea duce războiul mai aproape de “un conflict înghețat”.
Factorul care împiedică progresele ucrainene este lipsa puterii aeriene, care să sprijine operațiunile la sol, iar oficialii au declarat că, probabil, aeronavele F-16 promise de unele țări din NATO nu vor sosi în Ucraina suficient de repede sau într-un număr semnificativ pentru a modifica dinamica frontului.
Analiștii nu exclud ca Vladimir Putin să încerce să declanșeze o ofensivă mai amplă, după alegerile prezidențiale din martie 2024. De asemenea, liderul de la Kremlin ar lua în considerare inclusiv alegerile prezidențiale americane, din toamna anului viitor, în planificarea războiului.
Vineri, Putin a semnat un decret pentru creșterea numărului maxim de militari ai Forțelor Armate Ruse cu 170.000 de persoane. Efectivul regulat al Armatei Ruse este, astfel, stabilit la 1.320.000 de militari. Ministerul Apărării susține că această majorare este provocată de amenințările tot mai mari la adresa Rusiei, “asociate cu operațiunea militară specială [războiul din Ucraina] și cu extinderea continuă a NATO”. Ministerul a explicat că această creștere este realizată prin recrutarea de personal contractual și a ținut să precizeze că nu va crește în mod semnificativ gradul de recrutare, nici nu va face o mobilizare.
Tot vineri, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat că sunt necesare schimbări pentru a consolida sistemul de mobilizare al Ucrainei, ca parte a strategiei de a îmbunătăți poziția militară a țării în război. Comandanții militari doresc să atragă recruți mai tineri și mai calificați, explică Reuters. Problemele legate de corupția din armată și achizițiile supraevaluate au captat atenția opiniei publice și au condus, în august, la demiterea tuturor șefilor regionali de recrutare de către președinte.
Surse alternative: ISW, CNN, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.