În argumentarea măsurii, judecătorul districtual american Donald Molloy a explicat că interdicția impusă de statul Montana aplicației TikTok “încalcă Constituția din mai multe puncte de vedere și depășește autoritatea statului”.
Aplicația, deținută de compania chineză ByteDance, a dat în judecată statul Montana în luna mai, precizând că decizia încalcă drepturile de liberă exprimare ale companiei și ale utilizatorilor platformei, în baza Primului Amendament. De asemenea, și utilizatorii au intentat o acțiune pentru a bloca decizia oficialilor din Montana.
Autoritățile statului american au transmis la momentul adoptării măsurii că aplicația pune în pericol datele personale ale utilizatorilor și acționează în interesul guvernului comunist din China. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai biroului procurorului general din Montana, Austin Knudsen, care a susținut interdicția, a precizat că decizia instanței nu este definitivă și a spus că “situația s-ar putea schimba pe măsură ce cazul avansează”.
TikTok a transmis în documentele depuse anterior în instanță că “nu a divulgat și nu va divulga datele utilizatorilor din SUA guvernului chinez și a luat măsuri substanțiale pentru a proteja confidențialitatea și a asigura securitatea utilizatorilor aplicației”. Judecătorul american a mai precizat că statul Montana a încercat să-și exercite autoritatea de politică externă deținută de guvernul federal, iar acțiunea statului a fost prea extinsă.
Multe state din SUA și inclusiv guvernul federal au interzis utilizarea TikTok pe dispozitivele oferite oficialilor de către guvern, dar numai statul Montana a încercat să interzică complet utilizarea platformei.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.