Rezultatele de joi dimineață indică un avans important pentru partidul de extremă dreaptă, cu 37 de locuri în Parlament, față de cele 25 de locuri obținute de alianța celor două partide de stânga, condusă de Frans Timmermans. Pentru a putea ajunge la guvernare, Wilders va trebui să convingă alte formațiuni politice pentru a forma o coaliție. Acesta urmărește să obțină suficientă susținere, astfel încât să ocupe 76 de locuri în Parlament, din totalul de 150.
Totuși, înainte de deschiderea urnelor, celelalte trei mari partide au exclus formarea unui guvern condus de Wilders, din cauza politicilor sale extremiste. Acest lucru s-ar putea însă schimba, având în vedere amploarea victoriei Partidului Libertății, scrie BBC.
Politico scrie că, în eventualitatea în care Wilders reușește să formeze o coaliție și ajunge premier, situația va deveni “cel mai groaznic coșmar al UE”, având în vedere că ieșirea Olandei din Uniunea Europeană a reprezentat un element central al campaniei electorale a acestuia. Chiar dacă alegătorii olandezi ar decide, în cazul unui referendum, să nu părăsească UE (situație puțin probabilă pe baza rezultatelor sondajelor), politicile extremiste ale lui Geert Wilders vor reprezenta o problemă pentru Bruxelles.
Pentru a reuși să formeze o coaliție, Geert Wilders ar putea fi dispus să renunțe la referendum, cu scopul de a convinge alte partide să formeze o coaliție. În acest context, un loc pentru Wilders la masa summiturilor UE ar transforma dinamica întâlnirilor, având în vedere că, la nivelul spațiului comunitar, unele țări sunt deja conduse de lideri de extremă dreaptă și naționaliști. Politico explică faptul că, dintr-o dată, subiecte importante care trebuie abordate de UE, de la climă la reformele blocului comunitar și la ajutoarele militare acordate Ucrainei și care trebuie să fie supuse dezbaterii, vor putea fi blocate.
“Principalele motive pentru care alegătorii l-au ales pe Wilders sunt înșiruite în agenda sa electorală, precum convingerile anti-imigrație și poziția acestuia pe tema crizei costului vieții și a problemelor din domeniul sănătății”, a declarat Sarah De Lange, profesor de politică la Universitatea din Amsterdam.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.