Potrivit unor oficiali care au discutat cu jurnaliștii Bloomberg sub condiția păstrării anonimatului, în jurul lui Rutte s-a format un consens puternic între mai mulți aliați, privind preluarea mandatului de Secretar General al NATO de la Stoltenberg, când cel din urmă va părăsi funcția în octombrie anul viitor. Decizia trebuie să fie unanimă în rândul celor 31 de aliați, dar opinia SUA are cea mai mare importanță.
Potrivit Bloomberg, americanii l-au abordat de două ori în trecut pe Rutte, oferindu-i această funcție, dar ultima dată a refuzat oferta pentru că nu credea că guvernul lui se va prăbuși atât de repede. Dincolo de SUA, liderul olandez va strânge probabil și sprijin din partea unor țări precum Ungaria și Turcia, cu care a menținut relații bune. De asemenea, aliații din flancul estic ar putea să-l susțină pe Rutte, în lumina sprijinului puternic al Olandei pentru efortul Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei.
Rutte, în vârstă de 56 de ani, părăsește în curând funcția de premier al Olandei, pe care a ocupat-o timp de 13 ani, după ce guvernul olandez s-a prăbușit în iulie. La acel moment, a transmis că se va retrage din viața politică olandeză după formarea unui nou cabinet, în urma alegerilor care se desfășoară azi. Luna trecută, a declarat că este disponibil pentru a ocupa funcția de conducere a NATO. De atunci, potrivit Bloomberg, guvernul olandez și cel american au fost în contact. Un purtător de cuvânt al biroului lui Rutte a refuzat să comenteze informațiile.
Rutte se confruntă cu concurență din partea premierului estonian, Kaja Kallas, și a ministrului de Externe și fost premier al Letoniei, Krisjanis Karins, care ambii au declarat recent că sunt deschiși pentru funcția din cadrul Alianței. Dar Mark Rutte este mai pregătit decât alți candidați pentru a-i face față lui Donald Trump, în cazul în care va câștiga alegerile din SUA de anul viitor. Bloomberg relatează că Rutte este văzut ca având legături “decente” cu fostul președinte american, care a amenințat că va retrage SUA din alianța militară.
După ce a condus alianța timp de un deceniu prin perioade tumultoase, inclusiv invadarea Ucrainei de către Rusia și retragerea din Afganistan, Stoltenberg va demisiona după un summit al liderilor de la Washington, care va avea loc vara viitoare. Scopul este să-și anunțe succesorul cu ceva timp înainte de acest summit, pentru a nu se suprapune agitației din preajma alegerilor din cadrul Uniunii Europene din iunie.
Rolul secretarului general al NATO va continua să rămână critic, pe măsură ce războiul din Ucraina urmează să se prelungească timp de ani de zile, potrivit unor experți. Noul șef al Alianței va trebui să evite escaladare conflictului cu Rusia și să încurajeze aliații să mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina. Sub conducerea lui Rutte, Olanda a trimis Ucrainei sisteme importante de apărare aeriană și a preluat misiunea de pregătire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.
Articolul integral la Bloomberg
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.