Oficiali americani familiarizați cu subiectul au declarat pentru The Wall Street Journal că temerile SUA cu privire la extinderea cooperării militare dintre cele două națiuni (și implicit înarmarea rușilor cu acest tip avansat de artilerie) au crescut, în special în contextul în care Iranul a livrat deja drone, bombe aeriene ghidate și proiectile de artilerie Rusiei.
“Ne îngrijorează faptul că Iranul ia în considerare furnizarea de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
Mai mult, oficialii detaliază că Iranul a prezentat rachetele Ababil și Fateh-110 la vizita din septembrie a ministrului rus al Apărării, Serghei Shoigu, la Teheran.
Deși, potrivit oficialilor americani și sud-coreeni, invazia Rusiei în Ucraina a împins Kremlinul să caute noi furnizori de arme, inclusiv Coreea de Nord, care i-a trimis obuze de artilerie, Iranul s-a impus drept unul dintre statele din ce în ce mai importante în acest sens. De altfel și Teheranul a beneficiat, la rândul său, de această relație.
Concret, Rusia a ajutat Iranul să își îmbunătățească abilitățile de colectare a sateliților și s-a oferit să ajute Teheranul în ceea ce privește rachetele, apărarea aeriană și electronica militară, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. De asemenea, oficialii iranieni au declarat că Iranul intenționează să cumpere avioane de luptă Su-35 și alte echipamente militare din Rusia.
Sursă: The Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.