Temperatura medie la nivel global a urcat vineri, 17 noiembrie la 14,5 Celsius, cea mai mare înregistrată vreodată într-o zi de 17 noiembrie, cu +1,17 grade peste media înregistrată în această zi în peroada 1991-2020, și cu +2,06 grade Celsius peste perioada preindustrială (1850-1900), înainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili pe scară largă.
Conform directorului adjunct al Serviciului european Copernicus pentru Schimbări Climatice, temperatura medie globală înregistrată vineri a fost, pentru prima dată, cu peste 2 grade Celsius mai mare față de nivelul de dinainte de industrializare.
”Cea mai bună estimare a noastră este că aceasta a fost prima zi în care temperatura globală a fost cu peste 2°C peste nivelurile 1850-1900 (preindustriale), cu 2,06°C”, a precizat Samantha Burgess pe X/Twitter.
Provisional ERA5 global temperature for 17th November from @CopernicusECMWF was 1.17°C above 1991-2020 – the warmest on record.
Our best estimate is that this was the first day when global temperature was more than 2°C above 1850-1900 (or pre-industrial) levels, at 2.06°C. pic.twitter.com/jXF8oRZeip
— Dr Sam Burgess 🌍🌡🛰 (@OceanTerra) November 19, 2023
Pragul de +2 grade Celsius este considerat catastrofal, ireversibil asupra planetei și ecosistemelor sale, dar asta doar dacă temperatura medie anuală îl depășește. O zi cu peste +2 grade de încălzire globală ”nu înseamnă că Acordul de la Paris a fost încălcat, dar evidențiază modul în care ne apropiem de acele limite convenite la nivel internațional”, a declarat Burgess pentru CNN. Aceasta a adăugat: ”Ne putem aștepta să vedem o frecvență în creștere a zilelor cu +1,5 grade și +2 grade, în următoarele luni și în următorii ani”. În prezent, oamenii de știință estimează că media globală anuală a temperaturilor va depăși pragul de +1,5 grade Celsius înainte de anul 2027.
Temperatura înregistrată vineri vine cu două săptămâni înainte de începerea conferinţei ONU pentru climă, de la Dubai, unde ţările îşi vor face bilanţul progreselor înregistrate în ceea ce priveşte angajamentele din Acordul climatic de la Paris (2015) de a limita încălzirea globală. Totuși, datele Copernicus sunt preliminare şi vor avea nevoie de săptămâni pentru a fi confirmate cu observaţii din viaţa reală.
Sursă alternativă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.