UE și aproximativ 30 de țări au semnat așa-numita “Declarație de la Bletchley”, în prima zi a summitului privind siguranța inteligenței artificiale, găzduit de guvernul britanic. Declarația nu prevede înființarea unui centru internațional de testare în Regatul Unit, așa cum sperau unii membri ai guvernului britanic, dar oferă un model pentru colaborarea internațională în viitor. “Există un potențial de vătămare gravă, chiar catastrofală, deliberată sau neintenționată, care derivă din cele mai semnificative capacități ale acestor modele de inteligență artificială”, se arată în declarație.
Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a salutat declarația, calificând-o drept “o realizare de referință, prin care cele mai mari puteri ale lumii se pun de acord asupra urgenței de a înțelege riscurile pe care le implică inteligența artificială”. Secretarul britanic pentru tehnologie a declarat la finalul întâlnirii că “Pentru prima dată, avem acum țări care sunt de acord că trebuie să analizăm nu doar independent, ci și colectiv riscurile din jurul AI de frontieră”.
Inteligența artificială “de frontieră” se referă la cele mai avansate sisteme, despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii la anumite sarcini, căpătând în timp abilități potențial periculoase. Prezent la summit, miliardarul Elon Musk a atras atenția că “pentru prima dată, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai deștept decât cel mai deștept om. Nu este clar pentru mine că putem controla un astfel de lucru.”
În timpul discuțiilor, pe scenă au urcat în același timp secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, și viceministrul chinez al Științei și tehnologiei, Wu Zhaohui, într-o rară demonstrație de unitate alături de ceilalți oficiali guvernamentali prezenți la eveniment. “Susținem principiile respectului reciproc, egalității și beneficiilor reciproce. Țările, indiferent de mărimea și amploarea lor, au drepturi egale în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea AI”, a declarat oficialul chinez.
Cu toate acestea, până în prezent, nu este clar cum ar putea arăta un set global de reglementări privind AI sau cine ar trebui să le elaboreze, atrage atenția The Guardian. Săptămâna aceasta, Administrația Biden a impus dezvoltatorilor AI să creeze standarde de siguranță și să se consulte periodic în acest sens cu guvernul, urmărind protejarea vieții private și evitarea discriminării de către algoritmi.
Totodată, negocierile pentru reglementarea inteligenței artificiale la nivelul UE sunt în impas, iar o rezoluție e mai probabilă în decembrie sau anul viitor. Uniunea Europeană lucrează la proiectul de reglementare a modului în care poate fi dezvoltată inteligența artificială din 2021. La nivel mondial, acest proces a stârnit vii controverse, numeroase personalități susținând că este strict necesară reglementarea, în timp ce alții au arătat că legislația ar fi respectată doar de statele occidentale, în timp ce companiile din China sau Rusia ar continua dezvoltarea AI fără limite și cu riscuri pentru toată lumea.
Vor mai avea loc summituri similare cu cel din UK în Coreea de Sud, peste șase luni, și în Franța, peste un an.
Surse: UK Gov, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.