Update ora 22:30: Întrebat despre o posibilă invazie terestră în Gaza, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat: “Ne vom intensifica atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forțele noastre în următoarele etape ale războiului. Vom intensifica atacurile începând de astăzi.”
Într-o declarație ulterioară, șeful Statului major al armatei israeliene, Herzi Halevi, le-a transmis comandanților din subordine să se pregătească pentru invazia terestră: “Vom intra în Fâșia Gaza. Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a distruge agenții Hamas, infrastructura Hamas și vom păstra în minte și imaginile, scenele și cei căzuți acum două săptămâni. Gaza este complexă, Gaza este densă, inamicul pregătește o mulțime de lucruri acolo, dar și noi le pregătim lucruri”, a adăugat Halevi.
Update ora 16:20: Sirenele de alertare au fost activate în orașele Tel Aviv, Așdod, Rishon Letzion și Bat Yam, din sud-vestul Israelului.
Forțele de apărare israeliene transmit că două rachete lansate din Liban au vizat două localități din nordul Israelului. Militarii israelieni au răspuns cu un atac cu dronă, respectiv cu foc de artilerie. Nu au fost comunicate bilanțuri legate de victime sau distrugeri.
חוליית מחבלים שיגרה מוקדם יותר היום רקטה למרחב הר דב שנפלה בשטח פתוח. תצפיות צה”ל זיהו את החוליה וכלי טיס מאויש מרחוק תקף אותה.
כמו כן, מחבלים שיגרו טיל נ”ט לפני זמן קצר לעבר מרחב מרגליות, תצפיות צה”ל זיהו את החוליה וכלי טיס מאויש מרחוק תקף גם אותה.
זוהו פגיעות בשתי התקיפות > pic.twitter.com/YIUXa78eXe
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 21, 2023
UPDATE ora 13.30: ONU transmite că, mai mult ca sigur, alte ajutoare umanitare nu vor putea intra în Gaza mai devreme de luni, 23 octombrie. Organizația precizează că discuțiile sunt întârziate de procedurile de verificare, menite să se asigure că nu există arme sau alte produse de contrabandă în aceste transporturi. În ciuda opoziției Israelului, ONU vrea să obțină includerea combustibilului în livrările de ajutor umanitar, deoarece acesta este esențial pentru funcționarea generatoarelor din spitale și a sistemelor de desalinizare și de pompare a apei din Gaza.
UPDATE ora 11.30: Punctul de trecere Rafah, dintre Egipt și Gaza, a fost deschis pentru a permite trecerea a 20 de camioane egiptene care transportă provizii medicale, după o săptămână de negocieri intense la care au participat SUA, Israel, Egipt și ONU. Conform jurnaliștilor CNN prezenți la fața locului, punctul de trecere s-a închis rapid după ce cele 20 de camioane au trecut în Gaza.
Guvernul israelian a cerut să vadă dovada că ajutoarele nu sunt confiscate sau deturnate de Hamas, înainte de a autoriza alte livrări.
UPDATE ora 10:25: Sky News și CNN au prezentat imagini difuzate de o televiziune egipteană, cu mai multe camioane încărcate cu ajutoare, care au trecut din peninsula Sinai în Fâșia Gaza, prin punctul de trecere de la Rafah.
Potrivit agenției de presă AFP, sunt în jur de 175 de camioane cu medicamente, alimente și apă care așteaptă pe partea egipteană a frontierei. Guvernul israelian a fost de acord ca palestinienii din Fâșia Gaza să primească ajutoare numai prin acest punct de legătură, și numai 20 de camioane. ONU a atras atenția că ar fi nevoie de cel puțin o sută de TIR-uri, pentru asigurarea nevoilor imediate.
Într-un mesaj postat pe site-ul Ambasadei SUA în Israel, se arată: “Am primit informația că punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, se va deschide la ora locală 10. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu știm cât va rămâne deschis pentru ca cetățenii străini să părăsească Gaza. Ne așteptăm ca mulți oameni să încerce să treacă, în cazul în care granița se deschide. Cetățenii americani care încarcă să intre în Egipt ar trebui să se aștepte la un mediu potențial haotic și dezordonat, de ambele părți ale punctului. Situația rămâne dinamică și fluidă, iar mediul de securitate este imprevizibil. Ar trebui să vă evaluați siguranța și securitatea personală înainte de a alege să vă deplasați spre graniță sau să încercați să treceți”.
De asemenea, guvernul de la Tel Aviv și-a informat cetățenii să părăsească Egiptul și Iordanul, de teamă că ar putea fi ținta unor acțiuni ostile din partea populației locale.
Știrea în formă inițială: Armata israeliană a atacat, noaptea trecută, un complex militar, un lansator de rachete antitanc și o serie de instalații folosite pentru operațiunile militare ale grupării Hezbollah, susținută de Iran, în Liban. A fost un răspuns la tiruri de rachete antitanc și alte lansări din Liban spre teritoriul israelian, se arată într-o postare a armatei, pe rețeaua socială X.
The IDF struck a Hezbollah post—operated by a terrorist cell— a short while ago.
In addition, a target—headed toward Israeli airspace from Lebanon—was intercepted before crossing over. pic.twitter.com/lKajXiQ7wg
— Israel Defense Forces (@IDF) October 20, 2023
Armata mai transmite că a lovit mai multe ținte ale Hamas din Fâșia Gaza, cum ar fi centre de comandă, puncte de lansare de rachete antitanc și poziții folosite de lunetiști. De cealaltă parte, brigăzile Al Qassem, aripa militară a Hamas, au revendicat zece atacuri cu rachete, mortiere și drone, iar Jihadul Islamic Palestinian și-a asumat răspunderea pentru alte șase, scrie Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
במהלך הלילה מטוסי קרב של צה”ל המשיכו לתקוף מטרות רבות של ארגון הטרור חמאס ברחבי הרצועה.
בין היעדים שנתקפו; מפקדות מבצעיות, משגרי נ”ט וכן תשתיות נוספות של ארגון הטרור חמאס ששימשו אותו לצרכי טרור >> pic.twitter.com/iDU5d8NILb
— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) October 21, 2023
În Cisiordania (West Bank), s-au intensificat confruntările între forțele de ordine israeliene și demonstranții palestinieni. ISW a înregistrat 17 ciocniri și 12 demonstrații numai vineri. Războiul dintre Israel și Hamas ar putea duce la coordonarea grupării în Cisiordania, evaluează Institutul. De când a izbucnit conflictul, 440 de palestinieni au fost arestați în Cisiordania, jumătate dintre ei având legături cu Hamas.
Militanții susținuți de Iran au atacat, pentru a treia zi la rând, trupele americane staționate în Orientul Mijlociu. De această dată, au fost vizați de atacuri cu rachete militarii de la Aeroportul Internațional Bagdad și de atacuri cu drone cei de la Baza Aeriană Al-Harir din Irak.
Separat, Joe Biden, președintele Statelor Unite, a sugerat că atacul grupării teroriste Hamas împotriva Israelului, din urmă cu exact două săptămâni, a avut ca scop perturbarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită, într-un moment în care cele două țări făceau eforturi pentru normalizarea relațiilor: “Hamas a știut că urma să mă așez la masă cu saudiții. Ghiciți ce! Saudiții au vrut să recunoască Israelul”, a declarat Biden. De altfel, saudiții au suspendat procesul de normalizare a legăturilor cu guvernul de la Tel Aviv, săptămâna trecută.
În cele două săptămâni de război, au murit peste 4.000 de palestinieni din Fâșia Gaza, iar peste un milion de persoane au fost strămutate, potrivit administrației palestiniene susținute de gruparea Hamas. De cealaltă parte, în Israel au fost ucise 1.400 de persoane, iar aproape 200 au fost luate ostatice. Bilanțurile nu pot fi verificate din surse independente.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.