Cei șapte activiști sunt din Austria, Croația, România, Grecia și Bulgaria. Ei au urcat în luni dimineața pe turnul de răcire al complexului Marița 3, în timp ce alți activiști ai Greenpeace au protestat în fața uzinei cu pancarte pe care scria “Opriți crima combustibililor fosili”, “Viitor pentru oameni, nu pentru cărbune” și “Sfârșitul erei cărbunelui”.
“Când această centrală termică funcționează, evacuează gaze netratate, din cauza stării proaste a instalației și a întreținerii precare”, a declarat pentru Reuters Desislava Mikova, unul dintre activiștii Greenpeace Bulgaria.
Din 2021, centrala a fost închisă de mai multe ori de către autoritățile bulgare pentru depășirea emisiilor permise. Bulgaria produce aproximativ 40% din electricitate termocentrale pe cărbune și s-a angajat să elimine acest combustibil treptat, până în 2038. Activiștii spus data este una prea îndepărtată și cer guvernului să o devanseze până în 2030. Pe de altă parte, chiar termenul 2038 a declanșat proteste ale minerilor din Bulgaria, săptămâna trecută.
România, care își asigură în prezent 20% din consumul de energie electrică din termocentrale pe cărbune, intenționează să ceară o amânare a închderii centralelor pe lignit cu doi ani, până în 2028, deși a primit deja bani de la UE pentru acest lucru.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.