Gruparea islamistă Hamas a atacat la sfârșitul săptămânii trecute Israelul. În această operațiune, militanții au folosit mii de rachete și proiectile, drone, un număr foarte mare de arme de calibru mic și muniție. Atacul a fost lansat din enclava Gaza, o fâșie cu o suprafață de 360 de kilometri pătrați, mărginită de Israel și Egipt. Fâșia Gaza este o zonă săracă, dens populată și cu puține resurse.
Zona este aproape complet izolată de restul lumii de circa 17 ani, de când gruparea Hamas a preluat controlul asupra regiunii. Israelul și Egiptul au instituit o blocadă asupra teritoriului, care încă este în vigoare. De asemenea, Israelul supraveghează atent zona și a impus inclusiv o blocadă maritimă și aeriană.
Cu toate acestea, notează CNN, Hamas a atacat Israelul din Fâșia Gaza, ceea ce ridică mari semne de întrebare: Cum a reușit Hamas să obțină o cantitate atât de mare de arme, care a permis grupului să efectueze atacurile coordonate în urmă cărora au murit peste 1.200 de oameni în Israel, iar alte mii au fost rănite? Răspunsul, potrivit experților chestionați de publicația americană, constă într-o combinație de factori: viclenie, improvizație, tenacitate și ajutor extern.
“Hamas își dobândește armele prin contrabandă, dar le produce și local și primește sprijin militar din Iran”, se arată într-un raport CIA citat de CNN. Chiar dacă americanii și israelienii nu au găsit încă niciun rol direct al Iranului în atacurile de săptămâna trecută, experții spun că Republica Islamică este de mult timp principalul susținător militar al Hamas. Iranienii au introdus arme în Gaza prin tuneluri clandestine, dar și cu ajutorul bărcilor care s-au infiltrat prin blocadă. “Infrastructura de tuneluri a Hamas este încă masivă, în ciuda faptului că Israelul și Egiptul o degradează în mod regulat”, a declarat un expert în securitatea din Orientul Mijlociu.
Un alt expert spune că “Hamas a primit arme din Iran, introduse ilegal în Fâșia Gaza prin tuneluri. Aceste transporturi au inclus, adesea, și sisteme cu rază mai lungă de acțiune”. “Iranul a expediat grupării Hamas, de asemenea, rachetele sale mai avansate, balistice, pe mare, ascunse printre materiale de construcții”, a adăugat un altul. Pe lângă transporturile cu arme, analiștii mai spun că Iranul a acționat ca un mentor și a ajutat gruparea Hamas să producă local armament.
Un membru important al grupării Hamas din Liban a oferit detalii despre fabricarea armelor, într-un interviu pentru Russia Today: “Avem fabrici locale pentru orice, pentru rachete cu o rază de acțiune de 250 km, de 160 km, 80 km și 10 km. Avem fabrici de mortiere și obuze. Avem fabrici pentru Kalașnikov (puști) și gloanțele lor. Producem gloanțe cu permisiunea rușilor. Le producem în Gaza”.
Pentru alte tipuri de armament, spune Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, o ramură a armatei iraniene care răspunde direct liderului suprem al țării, le oferă inginerilor Hamas pregătire de aproape două decenii. “Anii de acces la sisteme mai avansate le-au oferit inginerilor Hamas cunoștințele necesare pentru a-și îmbunătăți semnificativ capacitatea de producție internă”, a adăugat acesta.
Fâșia Gaza nu are nicio industrie grea care să sprijine producția de armament, ceea ce arată ingeniozitatea grupării de a se aproviziona cu materiile prime necesare. În alte cazuri, militanții folosesc muniția neexplodată pe care israelienii au folosit-o în atacuri precedente.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.