UPDATE ora 16:05: Presa israeliană scrie că bilanțul victimelor a trecut de 600 de morți (44 dintre acestea fiind soldați) și peste 2.000 de răniți. Bilanțul este așteptat să crească în continuare, deoarece, potrivit unui serviciu de salvare de urgență din Israel, numărul nu include persoanele care nu au fost găsite, deoarece echipele de salvare nu au reușit să ajungă în fiecare locație unde se crede că ar mai putea fi persoane decedate.
Forțele de Apărare Israeliene au pornit un nou atac aerian în Fâșia Gaza cu zeci de avioane de luptă. Acestea au atacat mai multe baze militare, care aparțin organizației Hamas, dar și baze ale organizației teroriste Jihadul Islamic, folosite în timpul unor operațiuni recente. Alte atacuri, în orașul Beit Hanun, de la granița de nord-est a Fâșiei Gaza.
Luptele continuă și în sudul țării, iar gruparea Hamas a declarat în această dimineață că va face public numărul soldaților și civililor israelieni pe care i-a capturat, adăugând că va continua “răzbunarea pentru faptele de agresiune ale israelienilor”.
De asemenea, Cabinetul de Securitate israelian a declarat în mod oficial stare de război în toată țara. Înaltul oficial al Forțelor de Apărare israeliene responsabil cu activitățile din teritoriile palestiniene a declarat că Hamas a “deschis porțile iadului”.
În ceea ce privește palestinienii, până acum 313 au fost uciși, printre care și copii, iar aproape 2.000 au fost răniți, în urma raidurilor aeriene începute sâmbătă.
UPDATE ora 14:45: Israelienii au început evacuarea localităților adiacente frontierei cu Fâşia Gaza. Peste 20 de comunități sunt evacuate, a transmis Armata Israeliană.
”Alte evacuări vor fi efectuate în funcţie de evaluarea situaţiei. Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este de a evacua toţi rezidenţii care locuiesc în jurul Gaza”, a informat Armata.
În altă ordinei de idei, peste 400 de israelieni și-au pierdut viața de la începtul atacurilor Hamas.
UPDATE ora 14: Militanți din Hamas au lansat peste 100 de rachete asupra orașului Sderot, din sudul Israelului, aproape de Fâșia Gaza. Conform serviciilor de urgență din Israel, patru persoane au fost rănite, dintre care un grav.
UPDATE ora 12: Armata Israeliană transmite că peste 350 de persoane au murit în atacurile grupării Hamas, care au început ieri dimineață. Alte 2.000 sunt tratate în spitale, iar dintre acestea 19 sunt în stare gravă. Forțele israeliene susțin că au ucis circa 400 de militanți palestinieni în sudul Israelului și în Fâșia Gaza, iar alți zeci au fost capturați.
Pe de altă parte, Minsterul Sănătății din Palestina informează că cel puțin 256 de palestinieni au fost uciși în Gaza, în urma atacurilor aeriene și bombardamentelor israeliene.
Duminică dimineața, gruparea libaneză Hezbollah a lovit trei poziții israeliene din zona Înălțimilor Golan, disputată între Siria, Liban și Israel. Imediat Armata Israeliană a efectuat un bombardament cu drone și artilerie asupra pozițiilor Hezbollah. Gruparea iraniană a emis o declarație în care spune că a lansat rachete ghidate “din solidaritate cu poporul palestinian”. Ieri, Hezbollah emisese o declarație oarecum reținută, în care spunea că se află în contact cu Hamas-ul palestinian și că monitorizează situația. A avertizat de asemenea împotriva unei intervenții a Israelului în Gaza.
Știrea, în forma inițială:
Opinia publică din Israel este șocată de amploarea atacului desfășurat sâmbătă de Hamas, din Gaza, asupra Israelului, dar și de incapacitatea armatei și a serviciilor secrete israeliene de a-l preveni, de a răspunde coerent, sau măcar de a fi aflat de pregătirea acestuia.
Armata Israeliană spune că aproximativ 3.500 de rachete au fost lansate asupra orașelor israeliene, în ultimele 24 de ore, în timp ce comandouri Hamas au penetrat granița și au pătruns în orașele israeliene din sud, omorând civili și militari la întâmplare și luând ostatici, care au fost apoi aduși în Gaza.
Atacul s-a produs la exact 50 de ani de la declanșarea Războiului de Yom Kippur (6 octombrie 1973), când Israelul a fost luat prin surprindere de o invazie desfășurată concomitent de Siria și de Egipt, din sud și din nord.
Deși sistemul antiaerien Iron Dome pare a fi doborât majoritatea rachetelor lansate asupra Tel Aviv (aflat la 80 km nord de Gaza), în teritoriile din sud, Armata Israeliană încă percheziționează casă cu casă, în încercarea de a găsi luptătorii Hamas și de a restabili controlul. În același timp, Armata Israeliană pare a se pregăti de invadarea Fâșiei Gaza, o zonă cu populație densă, unde trăiesc 2,3 milioane de oameni în doar 360 de kilometri pătrați (cam cât București, Otopeni și Voluntari, la un loc). Pe rețelele de socializare circulă deja filmări cu autobuze care duc mii de rezerviști israelieni către sud.
Another IDF Artillery Battery consisting of at least 6 M109A5 “Doher” 155mm Self-Propelled Howitzers was spotted on the move in Northern Israel last night near the Border with Lebanon. pic.twitter.com/BgEHUNgeKi
— OSINTdefender (@sentdefender) October 8, 2023
Încă nu este clar cum a reușit Hamas pregătirea operațională a unei acțiuni de asemenea amploare, care necesită luni sau chiar ani, fără ca Israelul măcar să afle de o asemenea intenție. Deși se vorbește despre o eventuală implicare a Iranului, SUA au declarat că nu există deocamdată dovezi în acest sens. Gruparea pro-iraniană Hezbollah, din Liban, a emis o declarație oarecum reținută, în care spune că monitorizează atent situația și că se află în contact cu Hamas. Pe parcursul crizelor precedente din Gaza, Hezbollah a amenințat cu un atac dinspre nord asupra Israelului. Încă nu este clar dacă atacul de duminică dimineața, care pare a fi vizat radarele Armatei Israeliene, este unul care deschide o ofensivă terestră din partea Hezbollah, sau a fost făcut pentru o demonstrație politică de susținere a palestinienilor.
Forța ONU de menținere a păcii a fost desfășurată de-a lungul graniței Liban-Israel pentru a “menține stabilitatea și a ajuta la evitarea escaladării”.
În West Bank, au izbucnit ieri demonstrații de susținere a atacului Hamas, iar Armata Israeliană a deschis focul, omorând șase palestinieni.
Israelul a anunțat că va sista furnizarea de energie electrică, combustibil și bunuri către Gaza, ceea ce ar provoca oricum o criză umanitară. De asemenea, aviația israeliană desfășoară, începând de ieri, bombardamente asupra unor ținte din Gaza. Raidurile aeriene au continuat și pe parcursul nopții.
Purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene a confirmat că un număr neprecizat de civili și militari israelieni sunt ostatici în Gaza și a solicitat Egiptului să medieze eliberarea acestora. Imediat după atac, ministrul israelien al Apărării, Yoav Gallant, a sugerat că Armata Israelienă se pregătește de o invazie. “Vom schimba fața realităților din Gaza”, a spus Gallant. Totuși, existența unui număr mare (probabil câteva zeci) de ostatici în Gaza poate întârzia o intervenție la sol și aceasta este probabil și rațiunea pentru care Hamas a luat ostatici.
Între timp, premierul israelian Bejamin Netanyahu a cerut opoziției să i se alăture într-un guvern de unitate națională. Astăzi este așteptat un anunț din partea SUA privind furnizarea de ajutor militar Israelului. Egiptul este în discuții cu Arabia Saudită și Iordania în încercarea de a dezamorsa situația.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.