Procesul a fost intentat de un grup de șase tineri cu vârste cuprinse între 11 și 24 de ani. Potrivit lor, lipsa de acțiune a guvernelor europene în situația crizei climatice îi discriminează pe tineri și este o încălcare a drepturilor omului. 

Tinerii au dat în judecată toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și Marea Britanie, Turcia, Rusia și Norvegia, devenind astfel primul proces din lume în care un număr așa mare de state va trebui să se apere.

Reclamanții au explicat că temperaturile extreme și incendiile de vegetație care au afectat țara le reduc orele de odihnă și capacitatea de a face exerciții fizice, ceea ce le afectează sănătatea atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. 

Euronews subliniază că cea mai mare controversă în acest caz va fi dacă instanța va accepta că nu doar Portugalia ci și celelalte state sunt obligate să îi protejeze pe cei șase tineri. Hotărârile anterioare luate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au arătat că “doar în cazuri excepționale”, țările europene sunt responsabile pentru drepturile persoanelor din afara graniței unui stat. 

De altfel, guvernele statelor implicate în proces susțin că tinerii nu au furnizat suficiente dovezi care să demonstreze că există o “legătură directă cauză – efect între politicile guvernamentale privind clima și prejudiciile suferite”. 

Tinerii au invocat, printre altele, încălcarea drepturilor lor la viață, viață de familie și viață privată, care sunt consacrate în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cazul va fi judecat de un grup de 17 judecători de la tribunalul din Strasbourg (care la începutul acestui an s-a ocupat de primele procese legate de climă intentate împotriva țărilor europene). 

Dacă tinerii vor câștiga, guvernele țărilor implicate vor fi nevoie să ia măsuri pentru a reduce emisiile mai rapid. De asemenea, s-ar crea un precedent care ar putea întării argumentele din alte cazuri similare în care guvernele statelor sau chiar diverse companii sunt acuzate.

Sursa: Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday