Nava spațială robotizată OSIRIS-REx a expulzat capsula la ora 14, ora României, care a pătruns apoi în atmosfera Pământului în jurul orei 18, cu o viteză de 35 de ori mai mare decât cea a sunetului. Capsula a deschis paraşute cu ajutorul cărora a fost dirijată pe poligonul de testare și antrenament al armatei americane din Utah, la vest de Salt Lake City.
La sosire, capsula a fost preluată de patru elicoptere, într-o ladă metalică, pentru a evita orice risc de contaminare, înainte de examinarea inițială. Urmează să fie transportată la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, unde va fi fragmentată pentru a fi analizată de două sute de oameni de știință de la 60 de laboratoare din întreaga lume.
OSIRIS-REx a colectat 250 de grame de material stâncos de pe asteroidul Bennu, cea mai amplă probă de acest fel adusă vreodată pe Pământ dintr-un asteroid. Bennu este considerat drept “o relicvă primordială a sistemului solar”, deoarece şi-a păstrat aceeaşi compoziţie chimică și mineralogică de când s-a format, acum aproximativ 4,5 miliarde de ani. El poate deține astfel indicii valoroase legate de originea și dezvoltarea planetelor, posibil şi despre modul în care a apărut viaţa pe Pământ. NASA urmărește însă și modul în care poate anticipa și apăra Pământul împotriva unor potențiale ciocniri cu asteroizi.
Bennu este un asteroid mic, cu un diametru de 500 de metri (puţin mai mare decât Empire State Building), bogat în carbon, care a fost descoperit în 1999 și clasificat drept “potenţial periculos” deoarece trece la o distanţă relativ mică faţă de Terra la fiecare şase ani. Totuşi, şansele ca el să lovească planeta sunt aproape nesemnificative.
Nava spaţială OSIRIS-REx a fost lansată în septembrie 2016 și a ajuns pe Bennu în 2018. A petrecut aproape doi ani pe orbita asteroidului, înainte de a se apropia suficient pentru a-și înfige brațul robotizat în suprafața stâncoasă a asteroidului, pe 20 octombrie 2020. A pornit înapoi spre Pământ în mai 2021.
OSIRIS-REx va naviga mai departe, pentru a explora un alt asteroid din apropierea Pământului.
Sursă: NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.