The Telegraph scrie că, după ce peste 130 de mii de migranţi au sosit de la începutul anului pe teritoriul Italiei, Austria a transmis că va reintroduce controalele la granița cu țara vecină, deşi ambele state fac parte din spaţiul de liberă circulație Schengen. Şi Franţa şi-a înăsprit controalele la graniţa cu italienii. În plus, autoritățile de la Roma se așteaptă ca până la sfârşitul anului numărul persoanelor care intră ilegal în țară să depășească 200 de mii, în condițiile în care, numai săptămâna trecută, aproape șapte mii de migranți au sosit în doar 24 de ore pe insula mediteraneană Lampedusa, cel mai sudic punct al Italiei. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a promis un plan de acțiune pentru a ajuta Italia să facă față situației, și a cerut țărilor membre să primească și ele persoane care traversează Marea Mediterană.
Având în vedere că majoritatea trecerilor ilegale ale frontierei spre Europa Occidentală au loc acum prin Polonia și Republica Cehă, politicienii conservatori din Germania cer ca controalele să fie extinse până la granița de est a țării, pe o lungime de 1.300 de km. Ministrul de interne al landului Saxonia, aflat la granița cu Cehia, a făcut apel la Berlin să “pună poliția federală direct la graniță”.
Liga Nordului, unul dintre cele trei partide din coaliţia de guvernare a premierului Giorgia Meloni, denunţă că, prin închiderea graniţelor de către ţările vecine ale Italiei, acestea nu numai că încalcă principiile Schengen, dar evidențiază şi incapacitatea Europei de a pune bazele unei politici eficiente privind migranţii.
Italia a avertizat înca de la criza migranţilor din 2015 că eşecul de a aborda fenomenul migraţiei ilegale va pune în pericol zona Schengen. Bruxelles-ul a justificat o creștere semnificativă a finanțării agenției sale de frontieră, invocând protejarea zonei de călătorie fără pașapoarte (Schengen). Cu toate acestea, reformele atât de necesare s-au prăbușit din cauza unor diviziuni profunde între statele membre.
Normele actuale ale UE permit reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre în anumite circumstanțe, dar cu toate acestea, este o măsură controversată într-o uniune care mizează pe libertatea de mișcare. În timpul pandemiei, când multe granițe au fost închise, Emmanuel Macron i-a avertizat pe liderii UE că “moartea Schengen” va pune în joc “supraviețuirea Proiectului European”.
Comisia Europeană a amenințat deja Austria cu acțiuni în justiție pentru controalele pe care le efectuează la granița cu Slovenia. Acestea au fost introduse în timpul crizei migranților din 2015 și au rămas în vigoare. În mod normal, ar fi trebui să ceară Bruxelles-ului permisiunea de a prelungi controalele la fiecare șase luni. Legislatorii UE urmează să înceapă negocierile privind Codul Schengen în zilele următoare, în încercarea de a clarifica procedurile.
Papa Francisc a cerut sâmbătă guvernelor europene să primească migranții, în loc să-i considere invadatori. În timpul vizitei sale în portul mediteraneean francez Marsilia, Pontiful a spus: “Cei care își riscă viața pe mare nu invadează, ci caută să fie primiții”. Remarcând riscul pentru viața migranților dacă nu sunt duși în siguranță la mal, a avertizat împotriva transformării “Mării Mediterane – mare nostrum, din leagănul civilizației în mare mortuum – cimitirul demnității”.
Analiza integrală la The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.