Serviciul de informații al Ministerului britanic al Apărării transmite, în evaluarea sa zilnică publicată pe Twitter/X: “Rusia, probabil, suplimentează punctele de control și <<aricii>> antitanc și sapă noi tranșee în zona controlată de Armata 58 de Arme Combinate”.

Serviciul consideră că rușii vor să facă din Tokmak, situat la 16 kilometri în spatele actualei linii a frontului, “coloana” celei de-a doua linii de apărare: “Îmbunătățirile aduse apărării orașului indică probabil preocuparea tot mai mare a Rusiei cu privire la pătrunderile tactice ucrainene în principala linie defensivă din nordul regiunii Zaporijie”.

În ultimele săptămâni, Armata Ucraineană a depășit prima linie de apărare rusească și a făcut progrese ofensive semnificative spre Tokmak, eliberând satul Robotine. Tomak este, probabil cel mai bine fortificat de pe principala axă a contraofensivei, potrivit ISW. Orașul stă în calea ucrainenilor către Melitopol, important port la Marea Azov. 

Oleksandr Musiienko, de la Centrul de Studii Militare și Juridice din Kiev, a explicat într-o analiză BBC că Armata Ucraineană are nevoie de Peninsula Crimeea pentru a-și stabili dominația în nord-estul Mării Negre și pentru a rupe liniile de aprovizionare pentru militarii ruși de lângă Tokmak și Melitopol. Publicația britanică a rezumat că “operațiunile ucrainene din Crimeea merg mână în mână cu contraofensiva din sudul Ucrainei”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday