Interdicțiile sunt în vigoare din 2 mai și au fost aplicate în cinci state ale UE, vecine cu Ucraina (România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia), care s-au plâns că prețurile mici ale cerealelor ucrainene îi afectează pe agricultorii locali. Anterior, UE suspendase taxele vamale ale tuturor importurilor provenite din Ucraina.
Conform restricțiilor, transporturile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina aveau totuși voie să tranziteze teritoriile statelor respective. Comisia Europeană s-a angajat să elimine treptat interdicțiile până la 15 septembrie, chiar dacă Polonia și Ungaria au amenințat că vor implementa propriile restricții unilaterale.
În această seară, la doar câteva ore de la expirarea termenului limită, Comisia Europeană a anunțat că interdicțiile vor fi ridicate. În schimb, Ucraina este de acord să introducă “măsuri legale” în următoarele 30 de zile pentru a evita noi creșteri ale exporturilor de cereale.
Kievul s-a angajat că va stabili “măsuri eficiente” pentru a controla fluxurile comerciale ale celor patru produse aflate anterior pe lista restricțiilor, astfel încât să “prevină orice denaturare a pieței în statele membre învecinate”. Ucraina are la dispoziție până luni să-și prezinte planurile în care să explice ce fel de măsuri practice intenționează să întreprindă, a adăugat Comisia.
“Comisia Europeană se va abține de la a impune restricții atâta timp cât măsurile Ucrainei în vigoare sunt eficiente și funcționează pe deplin“, se precizează în comunicat.
Sursă: Euronews
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.