UPDATE, ora 21. Presa britanică dezvăluie că Ucraina a utilizat în atac rachete Storm Shadow (cu rază lungă), care sunt lansate de pe aeronavele de vânătoare. Inițial, sursele ruse emiseseră ipoteza că ar fi fost vorba de rachete S-200, sovietice (dar pe care ucrainenii le-au modificat), lansate de la sol, nu din aer. Această informație are două implicații majore – prima că Rusia pare a pierde controlul asupra spațiului aerian al Mării Negre, după ce, zilele trecute, forțele speciale ucrainene au cucerit platformele marine aflate între Insula Șerpilor și Crimeea, iar a doua, că antiaeriana rusească încă nu a găsit soluții pentru interceptarea rachetelor britanice Storm Shadow, cu o rază de peste 200 de km.
Distrugerea submarinul Rostov pe Don, modernizat relativ recent și folosit de Rusia pentru lansarea rachetelor de croazieră Kalibr din Marea Neagră, ca și a uriașei nave de asalt amfibiu Minsk, este probabil cea mai puternică lovitura primită în acest an de Flota Rusă a Mării Negre, scriu analiștii militari.
Deși Rusia a pretins că a interceptat mai multe rachete ucrainene, imaginile publicate în cursul zilei de astăzi arată că, cel puțin în privința navelor de război, acestea au lovit în plin.
Additional footage of the already burning Sevastopol Shipyard drydocks taking another Ukrainian missile hit earlier this morning. pic.twitter.com/XMuGwDmkpQ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) September 13, 2023
Știrea în forma inițială:
Atac ucrainean masiv cu rachete și drone navale asupra portului Sevastopol din Crimeea. Rușii raportează 24 de răniți și recunosc că două nave, andocate pentru reparații, au fost avariate. La rândul ei, Rusia a atacat din nou, azi-noapte, porturile dunărene de pe granița cu România. Nu sunt raportate intrări în spațiul aerian românesc.
Autoritățile ucrainene au raportat că un val de drone a atacat regiunea Ismail, miercuri dimineața, lovind portul care se află chiar peste Dunăre de satul românesc Plauru, din județul Tulcea. Este raportată activarea apărării antiaeriene și la Reni (lângă Galați). Guvernatorul oblastului (județului) Ismail a scris pe Telegram că șase civili sunt răniți, din care trei în stare gravă, iar o parte a infrastruturii portuare a fost distrusă. Dronele au fost lansate din regiunea rusă Krasnodar, înainte de miezul nopții.
Până la ora 7, nu au fost raportate eventuale intrări ale dronelor rusești în spațiul aerian românesc, dar au fost transmise mesaje RO-Alert în opt localități din România.
În Crimeea ocupată, la Sevastopol, sunt raportate explozii în zona șantierului de reparații navale a Flotei ruse a Mării Negre. Ministerul rus al Apărării suține că ucrainenii au lansat zece rachete de croazieră (posibil S-200, modificate) și trei drone navale. Acestea din urmă ar fi fost interceptate și scufundate, dar trei dintre rachete ar fi lovit uzina de reparații navale din portul Sevastopol, iar două nave, andocate, ar fi fost avariate.
Autoritățile de ocupație au raportat mai întâi că apărarea antiaeriană este activă, iar în jurul ore 3 dimineața, mai multe rachete au lovit zona în care se află andocate navele ruse. Sunt așteptate clarificări privind pagubele, dar pe rețelele de socializare circulă imagini cu exploziile din această noapte. Potrivit autorităților locale ruse, 24 de persoane au fost rănite.
De asemenea, agenția rusă RIA Novosti a raportat că Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentată a fost închis temporar la primele ore ale zilei de miercuri, 13 septembrie.
Pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană își continuă avansul lent spre Tokmak, iar în Donbas a reușit, de asemenea, un avans minimal la SE de Bakhmut.
Pe Frontul de Est, Forțele ruse sunt cele care au avansat ieri, de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kreminna, potrivit ISW. Statul Major ucrainean a raportat, pe 12 septembrie, că forțele ruse continuă încercările de a sparge apărarea ucraineană la 14 km nord-vest de Svatove.
Surse: ISW, PravdaUA, Kyivindependent
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.