Deși ancheta în legătură cu cei doi angajați ai parlamentului britanic nu s-a încheiat, Sunak i-a transmis premierului chinez “îngrijorările sale foarte puternice cu privire la orice interferență în democrația noastră parlamentară, care este în mod evident inacceptabilă”.
China nu a făcut comentarii în legătură cu acuzațiile de spionaj, însă a salutat cooperarea practică extinsă cu Marea Britanie , adăugând că “cele două părți ar trebui să își gestioneze în mod corespunzător diferendele”.
În luna martie, doi bărbați, cu vârste între 20 și 30 de ani, care lucrau ca cercetători la Parlamentul britanic, au fost arestați sub suspiciunea de spionaj în favoarea Chinei. Unul dintre ei este suspectat că ar fi avut legături cu anumiți parlamentari, precum ministrul Securității, Tom Tugendhat sau cu președinta Comisiei pentru Afaceri Externe, Alicia Kearns, care au acces la informații clasificate sau “foarte sensibile”.
În iulie, Comitetul pentru Informații și Securitate (ISC) a declarat că guvernul chinez țintește Marea Britanie “în mod frecvent și agresiv, ceea ce reprezintă o provocare pentru agențiile de informații britanice”. Un raport al ISC arată, de asemenea, că spionii chinezi au reușit să “pătrundă cu succes în fiecare sector al economiei britanice”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.