După apariția unor fragmente din cartea biografică scrisă de Walter Isaacson și a reacțiilor puternice la faptul că miliardarul le-a refuzat ucrainenilor posibilitatea de a ataca Flota Rusă a Mării Negre din portul Sevastopol, Musk a precizat că “nu a tăiat internetul” așa cum scrisese CNN ci a refuzat o cerere a Kievului de a extinde rețeaua și asupra Crimeei.
Incidentul rămâne însă neclar, pentru că din context reiese că Pentagonul știa de discuțiile dintre autoritățile ucrainene și Starlink, firma lui Elon Musk ce operează rețeaua de internet pe satelit.
Potrivit CNN, care a avut acces la un citat exclusiv din carte, Musk le-ar fi ordonat, anul trecut, în secret, inginerilor săi de la Starlink, să închidă rețeaua de comunicații. “În momentul în care dronele ucrainene încărcate cu explozibili se apropiau de Crimeea, acestea și-au pierdut brusc conexiunea și au plutit inofensiv până la țărm”, scrie Isaacson, citat de CNN.
Totuși, acum, Musk spune că,“Starlink nu a activat niciodată regiunile în cauză. SpaceX nu a dezactivat nimic [în Sevastopol].”
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a criticat acțiunile lui Musk, spunând că “nepermițând ca dronele ucrainene să distrugă o parte din flota rusă, Elon Musk a permis inamicului să lanseze rachete Kalibr asupra orașelor ucrainene. Ca urmare, civili; copii au fist uciși. Acesta este prețul unui cocktail de ignoranță și a unui ego prea mare”.
Alți analiști au remarcat faptul că Elon Musk nu are nici reprezentativitatea liderilor politici, nici competența necesară pentru a lua astfel de decizii, el fiind cel mai probabil manipulat de ruși, care nu au făcut în realitate niciun demers de a folosi arme nucleare, așa cum se temea Musk. După ce ucrainenii au găsit totuși soluții pentru a ataca Crimeea, Rusia nici nu și-a activat forțele nucleare.
Chiar înainte de invazia din februarie 2022, Rusia a perturbat sistemele de comunicații ale Ucrainei. La vremea aceea, Elon Musk a fost de acord să ofere Ucrainei acces la sistemul de sateliți Starlink ale SpaceX, care au devenit cruciale pentru operațiunile militare. Chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse de ruși, terminalele Starlink au permis Ucrainei să rămână conectată și să continue lupta. Rețeaua Starlink permite soldaților să mențină o conexiune stabilă la internet în zone îndepărtate sau în zone în care alte conexiuni nu funcționează.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.