Conform Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de The Telegraph, dronele de tip “flat-pack” au fost folosite pentru a lovi avioane de luptă rusești în atacul recent asupra aerodromului Kursk din Rusia. Ambasadorul Ucrainei în Australia a transmis și el într-un mesaj pe Twitter că “Dronele de carton au fost folosite pentru a ataca aerodromul, o țintă legitimă pentru Armata Ucraineană”. Ucrainenii susțin că ar fi avariat în acest fel un Mig-29, patru avioane de luptă Su-30, două lansatoare de rachete Panțir și radarul unui sistem de apărare aeriană S-300.
Un ofițer al SBU a declarat pentru publicația britanică faptul că 16 drone au fost folosite în atac, dar nu este clar câte au fost din acest material. Dronele, care sunt livrate sub forma unui “teanc plat de cartoane” (foto mai jos), costă doar 3.500 de dolari și se află în dotarea Ucrainei din martie, după ce guvernul australian a promis Kievului 100 de astfel de aparate pe lună, în cadrul unui contract în valoare de 20 de milioane de dolari.
Astfel de drone au potențialul de a fi destul de eficiente deoarece, aparent, pot fi identificate mai greu de radare și chiar păcăli aceste sisteme, având în vedere materialele folosite și forma aparatelor, existând posibilitatea să fie confundate cu păsări aflate în zbor. Cel mai probabil, un astfel de dispozitiv poate fi dat de gol pe radar de muniția pe care o transportă.
Deși este cunoscută sub numele de “drona de carton”, există informații contradictorii cu privire la materialul din care este de fapt alcătuit cadrul său principal.
Unul dintre directorii companiei producătoare Sypaq a declarat că este fabricată din carton cerat – o descriere repetată în aproape toate relatările din mass-media de până acum. Dar o specificație a produsului încărcată pe site-ul companiei, în ultimele săptămâni, îl descrie ca fiind fabricat din plăci cunoscute ca “foam board”, ceea ce înseamnă că ar putea fi vorba despre spumă poliuretanică plasată între două fețe exterioare de carton cerat. Contactată de Insider, compania producătoare nu a detaliat despre materialele folosite.
La bază, dronele au fost gândite pentru operațiuni de recunoaștere sau pentru livrări de armament sau medicamente, fiind controlate de la distanță. Producătorul australian susține că “este mai ușor de asamblat decât un produs Ikea”. Dronele decolează cu ajutorul unui lansator special și pot transporta încărcături de până la 7 kg, iar în funcție de acestea, pot atinge 60 km/h și pot avea o autonomie de până la 120 km.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.