Donald Trump va fi pus sub acuzare în statul Georgia pentru o serie de infracțiuni legate de încercarea sa de a frauda alegerile din 2020, după ce votul a fost numărat de trei ori și de fiecare dată câștigător a fost desemnat Joe Biden. Într-o convorbire din ianuarie 2021 cu Brad Raffensperger, secretarul de stat (reprezentantul guvernului federal) al Georgiei, fostul președinte i-a cerut explicit să “îi facă rost de 11.780 de voturi”. Acum procurorul din districtul Fulton îl acuză de fraudă și organizarea unui grup infracțional, pe baza unei legi folosite în special pentru a-i aduce după gratii pe șefii mafioți.
O analiză The Telegraph arată că acest proces penal, al patrulea în care Donald Trump va fi judecat, se poate dovedi “cel mai fatal” pentru cariera politică dar și pentru libertatea personală a acestuia.
Spre deosebire de procesele de la Washington și Florida, în care se confruntă cu acuzații de nivel federal și va fi judecat de curți federale, în Georgia procesul va fi unul public, probabil transmis în direct de televiziuni, iar “publicului i se va acorda un loc în sala de judecată, în timp ce Trump este examinat, interogat și, posibil, condamnat”.
Pat Labat, șeriful din districtul Fulton, a declarat deja că va aplica în cazul lui Trump “practicile obișnuite”, ceea ce înseamnă că, la fel ca în cazul oricărui suspect trimis în judecată, fostul președinte va fi amprentat și fotografiat cu un număr.
Dar cel mai important lucru este acela că, fiind un caz de nivel statal, în care alți 18 oameni sunt trimiși în judecată alături de el, eventualele grațieri nu pot fi făcute de președintele SUA. Autoritatea președintelui de a acorda grațieri este limitată de Constituție la condamnările federale, iar Trump sau un aliat al său care ar ajunge președinte, nu ar avea jurisdicție în Georgia, unde grațierea se acordă doar de un consiliu de funcționari ai statului. Consiliul permite condamnaților să solicite grațierea sau restaurarea drepturilor lor civile și politice numai după cel puțin doi ani în care își execută pedeapsa și numai în “cazuri excepționale”.
Acest lucru poate avea un efect psihologic asupra celorlalți acuzați din acest caz, care ar putea prefera să facă înțelegeri cu procuratura și să depună mărturie împotriva fostului președinte, decât să meargă la închisoare. Potrivit BBC, deja cel puțin opt “falși electori” au semnat acorduri de imunitate în acest sens. La vremea respectivă, Donald Trump încercase să pună în locul electorilor legali care l-ar fi desemnat pe Biden așa cum votaseră cetățenii Georgiei, cu alți electori, fideli lui, care să întoarcă rezultatul votului.
Analiza integrală pe The Telegraph
Foto: Walter Arce | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.