Indicele prețurilor de consum a scăzut cu -0,3% în iulie, comparativ cu aceeași lună din 2022, potrivit statisticilor oficiale publicate miercuri, în timp ce analiștii consultați de Reuters se așteptau la o scădere cu -0,4%. Cu doar o lună în urmă, indicele nu a suferit nicio modificare față de iunie 2022.

Separat, indicele prețurilor de producție, un indicator al prețurilor bunurilor la ieșirea din fabrică, a scăzut cu -4,4% în iulie, față de luna similară din anul trecut. A fost a zecea scădere lunară consecutivă.

Este pentru prima dată din februarie 2021 când prețurile de consum înregistrează o scădere, ceea ce sugerează că economia țării intră în deflație. Prețurile se află de luni de zile în pragul deflației, deoarece cheltuielile gospodăriilor nu au crescut pe cât era de așteptat, după ridicarea tuturor restricțiilor legate de pandemie.

Specialiștii atrag atenția că reducerea consumului intern complică relansarea economică. Deflația va alimenta apelurile populației pentru mai multe stimulente din partea guvernului, într-un moment în care activitatea în sectorul imobiliar și comerțul încetinesc. Potrivit expertului în finanțe Eswar Prasad, “economia chineză se află acum în fața unui risc serios de a aluneca într-un episod deflaționist […] Guvernul trebuie să acționeze rapid și decisiv pentru a impune un nivel minim al creșterii și a limita deflația înainte ca lucrurile să scape de sub control.”

Beijingul și-a propus o creștere a PIB-ului de 5% în acest an – cea mai mică din ultimele decenii. Deși a fost considerată inițial o alegere prudentă, lunile consecutive cu rezultate slabe au alimentat un pesimism mai mare cu privire la perspectivele de creștere. Economia a crescut cu doar 0,8% între primul și al doilea trimestru al anului. Exporturile au scăzut cu -14,5% în ritm anual, cea mai abruptă scădere de la începutul pandemiei, în timp ce importurile au scăzut cu -12,4% de la an la an, cea mai mare scădere din ianuarie.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday