Potrivit datelor din satelit furnizate de guvernul american şi consultate de specialişti din domeniul climatic, gheaţa marină din proximitatea Antarcticii a atins nivelul minim din ultimii 44 de ani. Oamenii de ştiinţă au explicat că, în mod normal, aproximativ 16,4 milioane de kilometri pătrați din continent ar trebui să fie acoperiţi de gheață, o diferenţă semnificativă față de doar 14,1 milioane de kilometri pătrați înregistraţi în prezent.
sursă ilustraţie: The Guardian
Experții avertizează că, în urma pierderii suprafeţei de gheaţă marină din Antarctica, încălzirea oceanului va lua amploare, din cauza cantităţii mai mici de energie solară reflectată înapoi în spaţiu. De asemenea, ar avea efecte majore asupra circulaţiei oxigenului şi a nutrienţilor în jurul globului, precum şi asupra populaţiilor de krill, pești, pinguini, foci și alte animale.
Cel mai îngrijorător aspect, spun oamenii de ştiinţă, este compromiterea securității faţă de valurile marine, oferite de gheaţa din apă. “Fără stratul de gheaţă marină, valurile se sparg de platformele de gheață continentală și le fac să se desprindă mai repede. Atunci, calota de gheață ar putea ajunge mai repede în ocean, crescând nivelul mării la nivel global”, a declarat Ariaan Purich, cercetător în domeniul climei la Universitatea Monash.
Specialiştii subliniază că gheaţa marină se află la cel mai scăzut nivel de la începutul măsurătorilor prin satelit, din 1979. De asemenea, unii dintre aceştia consideră că planeta asistă la primele stadii de extincţie lentă ale gheţii marine din Antarctica.
Oamenii de ştiinţă detaliază că, începând din 2016, la numai doi ani după ce a atins un record maxim, nivelul gheţii a atins un record minim şi continuă să scadă. Adaugă că nu pot explica cu certitudine de ce, având în vedere multitudinea de factori ce influenţează nivelul gheţii din regiune – vânturi, furtuni, temperatura aerului, schimbările de temperatură din ocean, salinitatea. Totuşi, atribuie schimbările încălzirii globale, indiferent că este cauzată de om, natură, sau de o combinaţie a celor două.
sursă grafic: The Guardian
Specialiştii leagă schimbările climatice de “răsturnarea neobişnuită” a apelor din largul Antarcticii. În mod normal, nivelurile superioare ale oceanului sunt stratificate – un strat mai rece și mai puțin sărat în partea superioară și un strat mai cald și mai dens la aproximativ 150-300 de metri. Conform oceanografului Alex Haumann, există dovezi conform cărora stratul superior a devenit mai sărat și s-a amestecat cu stratul inferior, permițând apei mai calde să ajungă la suprafață și să îngreuneze astfel formarea gheții.
Sursă: The Guardian
Foto: Staphy | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.