Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM) și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au transmis într-o declarație comună că este “extrem de probabil” ca în iulie să fie doborât recordul pentru cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată.
Datele folosite pentru monitorizare datează din 1940, dar unii cercetători, inclusiv cei de la Copernicus, consideră că aceste temperaturi sunt cele mai ridicate înregistrate de planetă în ultimii 120.000 de ani, având în vedere mileniile de date climatice extrase din inele de copaci, recife de corali și miezuri de sedimente de adâncime.
“Nu trebuie să așteptăm sfârșitul lunii pentru a ști acest lucru. În cazul în care nu începe o <mini eră de gheață> în următoarele zile, iulie 2023 va doborî toate recordurile de temperatură. Schimbările climatice sunt aici. Este înfricoșător, și este doar începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat și a sosit era fierberii globale”, a declarat șeful ONU, Antonio Guterres.
Temperaturile record ale lunii iulie și-au făcut simțită prezența în toată lumea. Mii de turiști au părăsit insula grecească Rhodos, din cauza incendiilor de vegetație, iar temperaturile într-un oraș din nord-vestul Chinei au ajuns până la 52,2C, doborând recordul național.
Chiar dacă OMM nu a anunțat direct recordul, așteptând până la disponibilitatea tuturor datelor finalizate în luna august, potrivit unei analize a Universității germane din Leipzig publicată joi, recordul deținut de luna iulie 2019 va fi acum doborât, cu o diferență de cel puțin 0,2 grade Celsius.
De asemenea, se estimează că luna iulie 2023 va depăși limita de 1,5 grade Celsius peste perioada preindustrială, OMM confirmând că primele trei săptămâni ale lunii au fost cele mai calde înregistrate vreodată. În mod normal, temperatura medie globală pentru luna iulie este de aproximativ 16 grade Celsius. Dar în luna iulie a acestui an a crescut la aproximativ 17 grade Celsius.
De altfel, oamenii de știință precizează că fenomenul El Nino a jucat un rol “absolut covârșitor” în valurile de căldură extreme din iulie, și se așteaptă ca fie 2023, fie 2024, când El Nino își va atinge vârful, să se încheie ca fiind cel mai cald an din toate timpurile, depășind 2016.
Amintim că temperaturile ridicate din această lună au afectat mai multe zone ale planetei. În timp ce noaptea este de obicei mai răcoroasă în deșert, Valea Morții din statul american California a avut parte de cea mai călduroasă noapte înregistrată vreodată la nivel global. De asemenea, valuri de căldură marină s-au desfășurat de-a lungul coastelor din Florida până în Australia, stârnind îngrijorări cu privire la dispariția recifelor de corali.
Surse alternative: CNN, Reuters
Sursă Foto: Chumphon Whangchom | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.