Directorul Centrului canadian pentru Securitate Cibernetică, Sami Khoury, a declarat pentru Reuters că hackerii și propagandiștii utilizează inteligența artificială pentru a crea softwareuri malițioase care să redacteze e-mailuri de phishing convingătoare, folosite pentru a răspândi dezinformare în mediul online. Khoury a subliniat că, deși utilizarea AI pentru scrierea de coduri malițioase se află încă în stadii incipiente, modelele de AI evoluează atât de rapid încât devin dificil de controlat, înainte de a fi lansate.
Reuters transmite că astfel a apărut una dintre primele dovezi că revoluția tehnologică care domină Silicon Valley a fost preluată și de infractorii cibernetici şi amplifică îngrijorările referitoare la utilizarea tehnologiei emergente de către “actorii necinstiți”.
În ultimele luni, mai multe grupuri de supraveghere cibernetică au publicat rapoarte despre posibilele riscuri generate de AI, referindu-se în special la modelele lingvistice mari, care creează dialoguri și documente, folosind un volum uriaş de informaţii. Cercetătorii în domeniul securității cibernetice au demonstrat numeroase cazuri de utilizare potențial malițioasă a inteligenței artificiale și spun chiar că au început să vadă astfel de conținuturi în mediul virtual.
Europol a publicat, în luna martie, un raport în care afirmă că modele lingivistice precum ChatGPT de la OpenAI au făcut posibilă “imitarea unei organizații sau a unei persoane într-o manieră foarte realistă, chiar și cu o cunoaștere de bază a limbii engleze”. În aceeași lună, Centrul Național de Securitate Cibernetică al Marii Britanii a afirmat, într-o postare pe blog, că există riscul ca infractorii “să folosească modele lingvistice pentru a ataca cibernetic dincolo de capacitățile lor actuale”.
Sursă: Reuters
Foto: Pietro Artem | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.