Unele spitale din Italia au raportat o creștere de până la 25% a numărului de persoane care s-au prezentat cu urgențe provocate de valul de căldură, precum insolație sau deshidratare. În Napoli, spre exemplu, spitalul Cardarelli a raportat că 231 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență în ultimele 24 de ore (un pacient la șase minute), cei mai mulți fiind vârstnici. A fost cel mai mare număr zilnic de persoane care au venit la urgențe, de la sfârșitul pandemiei de coronavirus.
“Traversăm o perioadă extrem de delicată. Având în vedere situația, îi rog pe cetățeni să apeleze la serviciile de urgență doar în cazul unei nevoi reale. Acum trebuie să ne concentrăm energia pe cei care au cu adevărat nevoie de asistență medicală”, a declarat Antonio d’Amore, managerul spitalului Cardarelli. Dintre pacienții internați luni, mai precizează acesta, 2% se aflau în stare gravă, iar 38% în stare moderat critică.
Ministerul Sănătății din Italia a plasat 23 de mari orașe, printre care Roma, Florența, Bologna, Bari, Catania, Cagliari, Palermo și Torino, sub “alertă roșie”. Acest lucru înseamnă că valul de căldură este atât de intens, încât reprezintă un risc pentru sănătatea întregii populații, nu doar a copiilor și persoanelor în vârstă. Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să poarte haine largi și deschise la culoare, să evite să iasă afară la orele prânzului și să renunțe la consumul de alcool, cafea sau băuturi carbogazoase.
Gianfranco Giannasi, directorul departamentului de asistență medicală de urgență din spitalele publice din Toscana, spune că numărul persoanelor care au apelat la unitățile medicale pentru afecțiuni cauzate de temperaturile extreme au crescut cu aproximativ 10% față de anul trecut. Numărul persoanelor internate a fost deosebit de mare la spitalul Santa Maria Nuovo din centrul Florenței, unde majoritatea pacienților sunt turiști.
Acesta spune însă că, “în comparație cu anii precedenți, situația nu este mult mai gravă, în principal pentru că există o conștientizare mai accentuată a riscurilor și, prin urmare, acțiuni de prevenire mai eficiente”. Cu toate acestea, Giannasi mai spune că “problemele reale cauzate de valurile de căldură vor fi observate după câteva zile de temperaturi extreme, așa că așteptăm să vedem ce se va întâmplat spre sfârșitul săptămânii”.
Ca și multe alte state europene, Roma a înregistrat marți un nou record de temperatură, 41,8 grade Celsius, depășind valoarea maximă de 40,7 grade Celsius înregistrată cu doar un an în urmă. În Sardinia, termometrele au arătat până la 45 de grade Celsius, iar în Sicilia 41 de grade.
Sursa: The Guardian
Sursa Foto: Andreusk / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.