Fitoplancton în largul coastelor Franței, 2004/NASA
Potrivit lui B.B. Cael, cercetător la Centrul Național de Oceanografie de la Universitatea din Southampton, și autorul principal al studiului publicat în revista Nature, în ultimii 20 de ani oceanele lumii au devenit mai verzi, în special în apropierea Ecuatorului. Cael a explicat că “motivul pentru care ne interesează acest lucru nu este pentru că ne interesează culoarea, ci pentru că aceasta reflectă schimbările în ceea ce privește starea ecosistemului”.
Studiile anterioare s-au axat doar pe schimbările legate de organismele care oferă culoarea verde a oceanelor, mai exact pe modificările generate de cantitatea de clorofilă din plancton, care este afectată de lumina Soarelui. Echipa condusă de Cael a analizat imagini colectate de satelitul Modis – Aqua al NASA, pe o perioadă de 20 de ani, și a identificat modele de schimbare a nuanței oceanului într-un spectru de culori mai larg, inclusiv roșu și albastru.
Concret, în funcție de mărime și culoare, planctonul absoarbe și împrăștie diferit lumina. Examinarea schimbărilor de culoare a planctonului poate oferi oamenilor de știință o imagine mai clară a schimbărilor la nivelul populațiile de plancton din întreaga lume. Fitoplanctonul este esențial pentru ecosistemele oceanice, deoarece se află la baza majorității lanțurilor trofice, explică The Guardian.
Schimbările observate pe baza imaginilor din satelit au fost comparate cu o simulare pe calculator legată culoarea oceanelor, în cazul în care încălzirea globală nu ar fi avut loc. Diferența a fost evidentă, a subliniat Cael, care a adăugat că “avem schimbări de culoare care apar în mod semnificativ în aproape toate oceanele, tropicale sau subtropiacale”.
Schimbările au fost detectate pe 56% din suprafața oceanului planetar, care depășește suprafața terestră de pe toată planeta. În majoritatea zonelor există un efect de ecologizare clar, potrivit lui Cael, dar există și locuri în care culorile roșii sau albastre ale planctonului sunt mai intense sau mai palide.
Cercetătorul a mai declarat că “schimbările observate nu sunt masive, putând să se manifeste subtil. Dar acest lucru ne oferă o dovadă suplimentară că activitatea umană afectează probabil părți mari ale biosferei globale într-un mod pe care nu am reușit să îl înțelegem”.
Cercetătorii explică faptul că tendința de schimbare a culorii planctonului este influențată de mai mulți factori care se manifestă simultan, unul dintre ei fiind cantitatea în creștere de microplastice din ocean, care favorizează dispersia luminii. În ianuarie 2024, NASA va lansa o misiune numită PACE (plancton, aerosoli, nori, ecosistem oceanic) care va măsura sute de modificările de culoare din ocean, oferind un progres major studiilor efectuate în domeniu.
Surse alternative: The Guardian, Revista Nature
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.