Instanța supremă a SUA a luat această decizie în cadrul unui proces care a fost mai întâi judecat de instanțe inferioare ce au susținut că politicile bazate pe rasă trebuie în continuare luate în considerare în procesul de admitere. Curtea Supremă a considerat însă că, în evaluarea candidaților, universitățile trebuie să aibă în vedere cunoștințelor acestora și nu apartenența rasială. Potrivit BBC, decizia de azi va avea impact asupra regulilor de admitere de la nivel național.
Judecătorii de la Curtea Supremă au decis în favoarea grupului Students for Fair Admissions, fondat de activistul Edward Blum, care a susținut înlăturarea politicilor rasiale. Acesta a susținut în 2014 că Universitatea din Carolina de Nord și Harvard aplică politici discriminatorii în procesul de admitere față de candidații albi și asiato-americani.
A argumentat în acest context că Universitatea din Carolina de Nord încalcă al 14-lea Amendament și că Universitatea Harvard încalcă o lege federală numită Civil Rights Act din 1964, care interzice discriminarea pe criterii de rasă, culoare sau origine națională în cadrul oricărui program sau activitate care primește asistență financiară federală.
Mai mulți oficiali republicani au susținut, de-a lungul timpului, că politicile bazate pe criterii rasiale sunt ele însele discriminatorii și nefolositoare, considerând că SUA au depășit problemele legate de rasism.
În cadrul procesului de admitere, Universitățile Harvard și Carolina de Nord luau în calcul și rasa candidatului, care putea reprezenta un avantaj. Această măsură avea scopul de a crește diversitatea etnică în cadrul instituțiilor de învățământ superior cu membri ai grupurilor reprezentate insuficient, precum hispanicii.
La nivelul Statelor Unite, mai multe instituții de învățământ superior, corporații și chiar persoane din armată au susținut de-a lungul timpului politicile care iau în calcul criteriile rasiale ca un avantaj în ceea ce privește admiterea în universități. Consideră că măsura poate rezolvat probleme legate de rasism și asigură folosirea în câmpul muncii a capacităților acelor persoane provenite din medii defavorizate.
Harvard a informat că aproximativ 40% din instituțiile de învățământ superior din SUA iau în calcul criteriile rasiale, într-un anumit fel. Cele două universități implicate în acest caz au explicat că înlăturarea criteriilor rasiale din procesul de admitere ar duce la o scădere semnificativă a studenților din acele grupuri deja slab reprezentate.
Foto: Scott Jones | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.