Soarele are un ciclu de 11 ani în care activitatea sa se intensifică, după care scade în intensitate, explică Insider. Lucrul neobișnuit este că ar putea ajunge din nou în punctul maxim în acest an, deși era de așteptat ca acesta să fie atins în 2025.
În momentul în care maximul solar este atins, puterea câmpului magnetic al Soarelui scade considerabil. În mod obișnuit, acest câmp acționează ca un scut pentru Pământ, care ţine sub control radiația solară și reduce riscul apariției unor fenomene potențial dăunătoare pentru planetă, precum erupțiile solare.
Experții explică faptul că aceste erupții și dejecții sunt urme ale furtunilor solare. Atunci când ele se declanșează, în spațiu sunt expulzate particule încărcate electric, care pot avea efecte dăunătoare asupra Pământului. Spre exemplu, anul trecut, o erupție solară puternică a perturbat semnalele radio de înaltă frecvență din America de Nord, America Centrală și America de Sud. În Quebec (Canada), o furtună solară a dus la suprasolicitarea și, implicit, căderea rețelei electrice, provocând pene de curent de până la opt ore. În trecut, erupțiile solare au dus și la distrugerea unor sateliți Starlink.
Specialiștii spun că se așteaptă ca maximul solar să fie atins mai devreme, deoarece pe suprafața solară s-au dezvoltat pete negre temporare (pete solare), adică zone în care câmpul magnetic este deosebit de puternic, fenomen specific care apare înainte de încheierea ciclului solar de 11 ani. Aceste pete blochează fluxul de gaz din interiorul Soarelui către suprafață, răcind acele regiuni și făcându-le să apară negre. Între timp, magnetismul puternic din spatele petelor solare poate genera erupții. Astfel, monitorizând numărul și frecvența petelor solare, oamenii de știință pot urmări ciclul solar și progresul acestuia către activitatea maximă.
În 2020, un grup de oameni de știință a constatat că maximul solar va fi atins în 2025, iar pe suprafața Soarelui vor apărea un maximum de 115 pete negre. Ultima raportare, din luna mai 2023, indică deja 140 de pete solare.
Sursa: Business Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.